Nova tehnika za učenje: Australijska tehnika aboriđanskog pamćenja bolje radi nego ijedna druga

Tehnika pamćenja poznata kao "Palača uma" (ili "Palača sjećanja") potiče iz antičke Grčke, a nedavno je oživjela kao rezultat serije Sherlock Holmes.


Aboriginal pictograph, Kakadu National Park, Arnhem Land, Australia
Ilustracija: Envato

Jedno istraživanje pokazalo je da ta drevna metoda koju su koristili autohtoni Australci za pamćenje stvari zapravo učinkovitija od Palače uma za jačanje pamćenja učenika.

Palača uma ima svoje varijacije, ali osnovna ideja je vizualizirati prostor, poput vaše kuće iz djetinjstva, i zamisliti ono što trebate zapamtiti kao predmet koji ćete staviti na određeno mjesto, ponekad zajedno sa ostalim predmetima. Njegova učinkovitost potvrđena je i pomoću MRI skeniranja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Australci Aboridžani razvili su nešto slično, usklađujući podatke koje treba zapamtiti s važnim informacijama, ali i stvarajući priče oko lokacije kako bi ih uvrstili podatke za pamćenje.

David Reser sa Monash Univerziteta je testirao učinkovitost ove dvije tehnike na uzorku studenata prve godine medicine. Reser je nasumično podijelio 76 studenata u tri grupe od kojih je zatraženo da zapamte imena 20 vrsta leptira. Izbjegavale su se medicinske teme u slučaju da su neki od sudionika ranije počeli učiti tu tematiku. Nakon početnog pokušaja pamćenja, jednoj je grupi prikazan video zapis, dok je drugoj predstavljena tehnika palače uma koja je uključivala leptire.

paper butterflies

Treću skupinu izveo je na otvoreno autohtoni pedagog dr. Tyson Yunkaporta sa Univerziteta Deakin koji je ispričao priču oko znamenitosti kampusa i imenima leptira. Studenti su tada imali priliku prisjetiti se što više imena leptira.

Reser je zaključio da je kontrolna grupa skromno prevazišla svoj prvi pokušaj, dok je u timu palače uma dvostruko veća vjerojatnoća da će nakon treninga pamćenja dobiti savršen rezultat. Međutim, oni koje je obučavao Yunkaporta imali su gotovo tri puta veću vjerojatnoću da će zapamtiti cijelu listu nakon treninga, a također će ih se i puno vjerojatnije prisjetiti u izvornom redoslijedu.