Noć istraživača 2015: “Započeta lančana reakcija” u Banjaluci

Najzabavnija noć posvećena nauci i naučno-istraživačkom radu, "Noć istraživača 2015", održana je po četvrti put u BiH, u petak 25. septembra.


Pod sloganom “Započni lančanu reakciju” ova manifestacija je privukla oko 4000 Banjalučana u Domu omladine, Tehničkoj školi, Muzeju RS, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, te Dječijem pozoršitu.

Advertisements

Manifestaciju su otvorili Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave i Aiste Lehmann, direktorica manifestacije “Noć istraživača“.

– Imamo rekordan broj učesnika u takmičenju srednjoškolaca, njih 14. U ovogodišnjoj Noći istraživača priključila nam se i Tehnička škola, Muzej, Biblioteka i Dječije pozoršite, koji su kreirali sopstveni sadržaj posvećen manifestaciji, a sljedeće godine očekujemo još više učesnika, navela je Lehmann i dodala da je Noć istraživača samo početak naučne lančane reakcije u BiH.

Noć istraživača 2015 Započeta lančana reakcija u Banjaluci (1)

Advertisements

Posjetioci ove manifestacije u Banjaluci prisustvovali su bogatom programu, u kojem su uživali svi od 1 do 101 godine. Mobilni planetarijum, u kojem su mogli vidjeti zvjezdano nebo, naučni eksperimenti i kreativne radionice su bili samo dio ove posebne noći.

Takmičenje srednjih škola izazvalo je posebnu pažnju, a takmičarski duh je oduševio sve prisutne. Nagradu za najbolji interaktivni naučni projekat odnijela je Opća gimnazija Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” Banja Luka.

Tehnička škola je bila centar interesovanja mnogih posjetilaca zahvaljujući radionici „3D nije bauk“, ali i avio-simulatoru, a oni najsrećniji su imali priliku da „voze avion“. Pored toga, ovogodišnja „Noć istraživača“ je u Banjaluci privukla rekordan broj ljudi koji se bave naukom i naučnoistraživačkim radom.

(STUDOMAT.ba)