Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za otkriće kvantnih tačaka u LED svjetlima

Najmanje komponente nanotehnologije šire svjetlost iz televizora i LED lampi, a mogu i voditi hirurge prilikom uklanjanja tumorskog tkiva.


nobelova nagrada hemija
Foto: Twitter

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su naučnici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexi Ekimov za rad na sićušnim kvantnim tačkama, fundamentalnom otkriću u nanotehnologiji.

Bavendi i Brus su Amerikanci, a Ekimov Rus. Nagradu dodjeljuje Švedska kraljevska akademija nauka i vrijedna je 11 miliona švedskih kruna, što je – otprilike – 947.700 eura.

Ovogodišnja nagrada nagrađuje otkriće i razvoj kvantnih tačaka, nanočestica toliko malih da njihova veličina određuje njihova svojstva.

Najmanje komponente nanotehnologije šire svjetlost iz televizora i LED lampi, a mogu i voditi hirurge prilikom uklanjanja tumorskog tkiva.

 – Ove sitne čestice imaju jedinstvena svojstva i sada šire svoju svjetlost sa televizijskih ekrana i LED lampi. Oni katalizuju hemijske reakcije i njihova jasna svjetlost može da osvjetli tumorsko tkivo za hirurga, navodi Kraljevska švedska akademija nauka, koja je objavila nagradu u Stokholmu.

Prošle godine, Amerikanci Carolyn R. Bertozzi i K. Barry Sharpless, i danski naučnik Morten Meldal zajedno su nagrađeni Nobelovom nagradom za hemiju za razvoj načina “spojivanja molekula” koji se može koristiti za istraživanje stanica, mapiranje DNK i dizajniranje lijekova koji mogu preciznije ciljati bolesti kao što je rak.