Njemačka tražila 150 studenata iz BiH za sezonski rad, prijavilo se samo 14

Za BiH je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pozvala je krajem prošle godine zainteresirane studentice i studente upisane na sveučilišta i visoke škole u BiH da dostave prijave za rad u Njemačkoj tijekom ljetnog raspusta u 2023. godini, piše Večernji list BiH.

Poziv je pružao mogućnost za 150 studenata da tokom ljeta zarade nešto novca kako bi sebi, ali i roditeljima olakšali financijsku situaciju te pokrili dio troškova studiranja. Međutim, na poziv se prijavilo samo 14 studenata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tokom raspusta

Kako je potvrđeno za portal InfoBijeljina, ove godine na javni poziv za ferijalni rad u Njemačkoj prijavilo se samo 14 studenata, od kojih pet iz RS-a.

Za Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja, kada je za naše studente bilo dostupno ukupno 50 mjesta.

Studentima sa univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno je 95 mjesta, studentima univerziteta u RS-u 48 mjesta i studentima iz Distrikta Brčko BiH sedam mjesta. Mogli su se prijaviti isključivo redovni studentice i studenti univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani na posljednju godinu studija.

Uvjeti su bili vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika, raspoloživost za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca, spremnost za rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi itd. Kriterij pri odabiru kandidata bio je i spremnost za rad u Njemačkoj najmanje dva mjeseca. Kako je navedeno, prethodno radno iskustvo je prednost.

Program od 2005. godine

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen redovnim studentima visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani na posljednju godinu studija te koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca.

Posljednjih pet godina oko trideset studenata godišnje odlazilo je na rad u SR Njemačku, s iznimkom 2020. godine, kada odlazak u SR Njemačku nije bio moguć zbog pandemije COVID-19. Dosadašnja praksa pokazala je da značajan dio studenata koji dobiju priliku raditi u Njemačkoj posredstvom ovoga programa, a ostave dobar dojam kod poslodavaca, u sljedećim godinama nastavlja ići na sezonski rad u Njemačku tako što ih izravno kontaktiraju poslodavci.