Niko se nije prijavio za master na FPN-u u Banjaluci

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci u prvom upisnom roku nijedan kandidat se nije prijavio na konkurs za upis na master studije, podaci su "Nezavisnih".


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Ovaj fakultet očito nije izuzetak s obzirom na činjenicu da je na svih 16 fakulteta ovog univerziteta, odnosno 61 studijskom programu drugog ciklusa studija, ukupno prijavljenih svega 48 kandidata.

– Mi nismo ni očekivali da će se na konkurs raspisan u junu prijaviti značajan broj kandidata, jer da bi upisali drugi ciklus studija, studenti moraju imati završen prvi ciklus studija, kaže za “Nezavisne” Simo Jokanović, prorektor za nastavu i studentska pitanja, iako nije riječ o manje značajnom broju, već činjenici da uopšte nije bilo prijavljenih na konkursu koji je bio raspisan.

Tvrdi i da se moglo pretpostaviti da većina sudenata završne godine prvog ciklusa studija nije stigla da očisti godinu i diplomira do ovog datuma i time stekne uslov za upis drugog ciklusa studija.

– Imajući to u vidu, nismo ni planirali da u junu provodimo kvalifikacioni ispit na drugom ciklusu, već smo jednostavno dali priliku studentima koji su ranije stekli diplomu na prvom ciklusu studija da se prijavljuju. Mi sada prikupljamo prijave, a na jesen, nakon drugog ili možda čak nakon trećeg raspisanog konkursa organizovaćemo kvalifikacioni ispit. Očekujemo da će do tada znatno veći broj studenata steći uslove za upis na drugi ciklus studija, rekao je Jokanović.

Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže za “Nezavisne” da ovaj univerzitet nije ni raspisivao konkurs u junsko/julskom roku i da je to praksa posljednje tri godine.

Ipak, kako dodaje, dugoročno gledano, stvari će se sigurno mijenjati u pogledu upisne politike.

– U mnogim stvarima bi je trebalo kreirati na osnovu pokazatelja koji su evidentni još mnogo ranije. Vidimo po broju prvačića šta se događa i onda je to evidentno i na fakultetima. Kao ove godine, s generacijom 1995/96, imamo i manje studenata. Mi smo zbog toga odlučili da na studijskom programu na kojem nakon oba upisna roka budemo imali manje od 15 studenata neće ni biti nastave, objašnjava Grujić.

Ni u kojem slučaju, kako dodaje, ne bi ovo pitanje vezivao za situaciju s privatnim fakultetima, već za demografske posljedice i migracije.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u junsko/julskom roku prijemni ispit je polagalo 1.379 studenata od 2.924 studenta predviđena javnim konkursom.

Istovremeno, na Univerzitetu u Banjaluci konkurisalo je ukupno 2.548 kandidata, od 3.331 studenta predviđenog konkursom.

U Banjaluci se najviše studenata prijavilo na prijemni za Medicinski fakultet, njih 427, od 215 predviđenih mjesta, a najmanje na Rudarskom fakultetu, samo devet.

(Nezavisne.novine)