Neophodne promjene u Zakonu o visokom obrazovanju: Proizvodimo kadar koji će teško naći zaposlenje

U toku je Skupština Kantona Sarajevo na čijem se dnevnom redu nalazi Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju.


unsa

U toku je Skupština Kantona Sarajevo na čijem se dnevnom redu nalazi Nacrt novog Zakona o visokom obrazovanju, koji će, prođe li skupštinsku proceduru, između ostalog studentima omogućiti zasnivanje radnog odnosa i tokom njihovog redovnog studija, što je nova paradigma u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom o ovoj reformi govore prof. dr. Dušanka Bošković, direktor Bit Alijansa Damir Maglajlić i studentica II godine Ekonomskog fakluteta Elma Slabić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stav Senata Univerziteta u Sarajevu

Važna informacija zbog navoda u javnosti o primjedbama na zakon je zaključak Senata UNSA kojim se izjašnjavaju da podržavaju Nacrt Zakona o visokom obrazovanju u KS i dalju proceduru.

Senat Univerziteta u Sarajevu ne podržava Zahtjev Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu za povlačenjem iz parlamentarne procedure Nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i konstatira da je neophodno nastaviti zakonom propisanu proceduru za donošenje Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Senat Univerziteta u Sarajevu konstatira da u proceduri donošenja novog Zakona sva pravno zainteresirana lica imaju mogućnost kroz javnu raspravu, putem amandmana, predlagati izmjene i dopune istog.

 

620ee158ddae497b5c5d842729cd2f2b 002 scaled