“Nemremitis” i “nedamise” virus: Bolesti od kojih boluju studenti za vrijeme ispitnih rokova

Sa sezonom ispitnih rokova pojave se i bolesti koje najednom "pokose" studente.


bored woman studying at home student learning and working at home
Foto: Envato

Ne govorimo o pravim bolestima poput gripe nego o bolestima koje su nusprodukt lijenosti jer kao što znamo – što se mora to je ipak najteže.

“Ne mogu više” / “Ne da mi se” / “Bolje da nisam ni upisao fakultet” – samo su neke od izjava i misli studenata kada krene stiska ispitnih rokova. Osim što je gradiva puno, tu su i raznorazne bolesti koje studente sprječavaju u učenju. Iako one ne postoje u medicini, vrlo su žive u studentskim glavama pa smo ih ovdje nabrojali.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Lijenost

Foto: Envato
Foto: Envato

Najveća boljka studenata na koje se nadovezuju sve druge boleštine s naše liste jest lijenost. Kršćani vjeruju da je lijenost jedan od smrtnih grijeha, a čak i oni koji ne vjeruju bi se mogli s tim složiti. Koliko puta vas je vaša lijenost koštala pada na ispitu? Vjerovatno nemali broj puta, a po našoj slobodnoj procjeni, lijenost pogađa 99 studenata od njih 100.

“Nemremitis”

Bolest se nastavlja na lijenost kao i hrpa drugih koje ćemo nabrojiti. S “nemremitisom” studenti uglavnom gnjave sve oko sebe – od cimera pa do roditelja, a vjerovatno bolest prenesu i na cimera.

“Ne da mi se” virus

Foto: Envato
Foto: Envato

Virus uzrokovan hroničnom lijenošću širi se studentskim tijelima brže od brzine svjetlosti. Baš kao i kod “nemremitisa”, ovaj virus studenti rado šire na druge i nije im bitno gdje se nalaze. Šire ga po biblioteci i čitaonici, po vlastitom stanu i po cimerima, a čak ga prenesu i roditeljima i to telefonom.

Manična kuknjava

Za vrijeme ispitnih rokova studenti postaju gori od seoskih narikača, a da je kukanje olimpijska disciplina, studenti bi bili prvaci svijeta. Sindrom kukanja se lako prenosi sa studenta na studenta, a kuka se svuda – na društvenim mrežama, u tramvaju, za vrijeme ispita itd. Klonite se ove bolesti jer je iritantna drugima. I to jako.

“Radit ću sve ikad osim učenja” sindrom

Foto: Envato
Foto: Envato

Sjećate se svog razbacanog ormara koji tako stoji već mjesecima, ali budući da je sada vrijeme rokova čini vam se da bi bilo super pospremati taj ormar? Osim toga, i pločice u kupatilu bi trebalo oribati, oprati prozore, obići svu rodbinu, napraviti nekoliko ručkova i sve živo osim učiti. Zašto je to tako?

Pa zato što studenti za vrijeme rokova boluju od sindroma “Radit ću sve ikad osim učenja”. Ono što je zanimljivo u vezi tog sindroma jest što ne možemo procijeniti je li to zbilja lijenost – jer s jedne strane, radimo kućanske poslove koje smo odgađali mjesecima, a s druge strane, tako odgađamo učenje, piše Moj Faks.