Nekad najstrože čuvana tajna, danas odzvanja elektornskim ritmovima: Da li je Titov bunker spreman za Garden of Dreams “eksploziju”?

Peto izdanje, sada već prepoznatljivog projekta, Garden of Dreams presents BiH vodi nas na još jedno uzbudljivo virtuelno putovanje i to u čuveni Titov bunker, mjesto koje je više od pola stoljeća čuvalo najveću jugoslovensku vojnu tajnu, a danas slovi za pravi turistički dragulj Bosne i Hercegovine.


DSC 4682

Garden of Dreams ponosni je čuvar kulturne i historijske baštine Bosne i Hercegovine, do sada smo u okviru projekta Garden of Dreams presents BiH virtuelno obišli Sarajevo, tvrđavu Vranduk, Dolinu Heroja (Tjentište) i Stari grad Srebrenik, a sada je došlo vrijeme da i Titov bunker otvori vrata Garden of Dreams magiji.

Iako smo do sada, na najatraktivnijim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, uživali u setovima najboljih domaćih DJ-eva, peto izdanje će, u ovom posebnom historijskom ambijentu, ugostiti jednog od najvećih svjetskih DJ-eva, popularnog italijana Lorenca Espozita, poznatijeg pod pseudonimom – Lehar.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Titov bunker bio je najveće atomsko sklonište u bivšoj Jugoslaviji, koštao je vrtoglavih 4.6 milijardi dolara (10 milijardi dolara u današnje doba), a svega 16 osoba (uključujući Tita) je znalo da uopće postoji. Sagrađen je ispod planine Zlatar, nadomak Konjica, kako bi, u slučaju atomskog napada, poslužio kao sklonište Jugoslovenskom predsjedniku – Josipu Brozu Titu, njegovoj porodici i najbližim saradnicima. No, kako je izgradnja trajala čitavih 26 godina i kako je bunker konačno završen tek 1979. godine, Tito, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno urušeno, nikada nije imao prilike kročiti u ovaj objekat.

DSC 4681

Sve do raspada Jugoslavije, Titov bunker ostao je državna tajna. Iako zamalo uništen za vrijeme rata u Bosni  i Hercegovini 90-ih godina, zahvaljujući vojnom odredu koji je odbio izvršiti naređenje JNA komande u Beogradu da ga sruši, kompleks je spašen i danas služi kao jedinstveni muzej originalne vojne tehnologije iz doba Jugoslavije i moderne umjetnosti.

Nema sumnje kako će se u ambijent ovog skrivenog podzemnog grada u obliku potkovice savršeno uklopiti i profinjeni, suvremeni underground zvuk, kojeg inače preferira talijanski DJ i producent Lehar koji je bio oduševljen idejom da “vrti” u Titovom bunkeru.

lehar10700

– Ovakve stvari se dešavaju jednom u životu, da sviraš na mjestima baš kao što je Titov bunker. Zaista sam zahvalan i počastvovan na ovakvo jedinstvenom i nevjerovatnom mjestu. Kada su mi iz Garden of Dream ekipe rekli da postoji prilika da snimimamo na tom historijskom mjestu nisam previše razmišljao, odmah sam pristao. U Bosni sam bio više  puta i uvijek se vrlo rado vraćam ovamo, jer ljudi ovdje imaju divnu energiju i daju mnogo ljubavi na plesnom podiju. Ovdašnja publika je zasigurno jedna od najboljih koje imam, zaključuje popularni Lehar.

DSC 4684

Titov bunker postao je mjesto susreta umjetnika iz cijelog svijeta i sadrži umjetnička djela koja prikazuju oštri kontrast između strahova i paranoje hladnog rata te utopijskih ideja svjetskog mira, koje egzistiraju istovremeno. Projekat je iste godine proglašen kulturnim događajem Evrope.

Ostaje nada da ova radikalna promjena namjene i svrhe bunkera najavljuje jedno novo doba, doba u kojem kreacija i umjetnost pobjeđuju rat i destrukciju. Ne samo u ovoj zemlji, već širom svijeta.

Premijera petog izdanja Garden of Dreams presents BiH projekta zakazana je za četvrtak – 17. decembar u 21 sat na zvaničnoj Garden of Dreams Facebook stranici. Zabava se, kao i do sada, u 22 sata seli  na zvanični Garden of Dreams YouTube kanal. Sve informacije možete pratiti na zvaničnom online Facebook događaju. Video produkciju, ponovo, potpisuje Komitet.

– Pridružite nam se i ovoga puta na najboljoj online zabavi te osjetite dašak historije ali i misterije ovog nevjerovatnog mjesta. Neka Titov bunker bude vaše novo tajno skrovište, u koje ćete moći pobjeći od svih nevolja i uživati u magičnoj mješavini zvukova i atmosfere dramatičnih efekata s intimnim bas linijama i intrigantnim melodijama koje je, samo za vas, odabrao DJ Lehar, pozivaju organizatori.