Nedostatak studenata na univerzitetima u BiH, kako opstati?

Pad broja studenata zabrinjava nadležne.


Foto: Zdk.ba
Foto: Zdk.ba

Prije deset godina, u akademskoj 2013/14. godini na Univerzitetu u Tuzli u prvu godinu studija upisano je oko dvije i po hiljade studenata. U predstojećoj će ih biti oko 1.400. Ovaj pad broja studenata zabrinjava nadležne.

 – To je tendencija koja je prisutna ne samo na području BiH, nego i regiji. Naš cilj, cilj i Asocijacije balkanskih univerziteta jeste da povećamo mobilnost ne samo naših nastavnika i saradnika, nego i studenata da gradimo neke zajedničke studijske programe, navodi dr.sci. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sličnog su stava predstavnici drugih univerziteta na Balkanu, ujedinjeni u Asocijaciju, jer je kažu, isto stanje. Stoga su se okupili u Tuzli da razgovaraju o izazovima i perspektivama na ovom području. Rješenje vide u dolasku stranih studenata i uvođenju programa na stranim jezicima.

 – Engleski jezik je ono što povezuje sve ljude. I što više programa se nudi na engleskom jeziku, više će se studenata privući. Bitno je da se usklade ti programi, da budemo usklađeni kao univerziteti, kaže prof.dr. Sorin Costreie, prorektor Univerziteta u Bukureštu.

Rektor Univerziteta Trakya prof.dr. Erhan Tabakoglu ističe da je Balkan jedna posebna geografska cjelina sa zajedničkom historijom, kulturom i tradicijom, te da traže načine rješavanja svih problema ovakvim konferencijama.

Ovih problema svjesni su predstavnici vlasti u Tuzlanskom kantonu. Univerzitetu neće izostati podršaka u nastojanjima za privlačenje novih studenata, poručuju. Ulagat će napore za razvoj ove visokoškolske ustanove.

 – Opredijeljeni smo da idemo ka sistemu u kome ćemo imati značajan broj stranih studenata na našem univerzitetu a svemu ide u prilog skorašnji početak izgradnje Kampusa Univerziteta koji će biti dodatna pretpostavka za internacionalizaciju, naveo je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK, piše rtvslon.ba.

Premijer TK Irfan Halilagić kaže da ako počnu graditi Kampus naredne godine to će biti velika stvar.

 – Mislim da se upravo na tim temeljima treba i razmišljati i gledati u budućnost kada je u pitanju ne samo razvoj TK, nego cjelokupne regije, upravo na temeljima nauke i znanja, rekao je Halilagić.

Upravo su nauka i znanje temeljni uslovi razvoja društva, naveli su učesnici konferencije.

 – Ova konferencija i ova Asocijacija balkanskih univerziteta daje nam podstrek da mi u budućem periodu možemo očekivati veću razmjenu studenata, ideja i projekata i na takav način našu akademsku zajednicu i obrazovanje koje se daje našim studentima dizati na jedan viši nivo, ističe Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

To bi, naglašava prvi čovjek Tuzle trebalo značiti da će se kroz akademsku zajednicu stvarati konkurentni kadrovi koji će u privredi imati svoje mjesto. Istovremeno se mladima, učenicima srednjih škola daje motivacija za studiranje, kada znaju da će imati radna mjesta po završetku studija. Time se rješava i prvobitni problem koji imaju univerziteti trenutno.