Neće biti poskupljenja: Kapaciteti u studentskim domovima u Sarajevu skoro popunjeni

Cijena privatnog smještaja u Sarajevu doživjela je nagli skok ove godine što je bio poseban udar na džep roditelja studenata, pored svih ostalih troškova koje studentski život sa sobom nosi.


Turnir studentskih domova Bosne i Hercegovine 20

Trend divljanja cijena nije zaobišao ni ponudu stanova koji su u Sarajevu dati na iznajmljivanje, pa je tako – u zavisnosti od veličine i starosti stana – kirija pokuspila za najmanje deset posto.

Svakako je ovakva vijest najteže pala studentima koji, uz sav ostali trošak koji studentski život nosi i koji je pritom neizbježan, bez obzira na cijenu – sebi moraju priuštiti adekvatan smještaj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Međutim, ono što u ovom trenutku bar malo može olakšati studentima jeste činjenica da smještaj u sarajevskim domovima nije, i na osnovu riječi direktora JU Studentski centar Sarajevo Amara Dovadžije, i neće poskupjeti.

– Uputili dopis da ako dođe do povećanja, Vlada KS će sufinansirati dio cijene smještaja u studentskim domovima. Za sada je planirano da cijena smještaja za studente ostaje ista. Ukoliko i dođe do eventualnog povećanja, studenti neće osjetiti nikakvo opterećenje, rekao je Dovadžija za Klix.

Cijena smještaja u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići u Sarajevu kreće se od 130, odnosno od 150 do 190 KM – u zavisnosti o kakvoj sobi se radi.

Što se tiče ishrane, od januara ove godine su studentima na raspolaganju tri obroka, a kako nam dalje priča Dovadžija, u zavisnosti od svojih obaveza, mogu izabrati dva obroka koja im najbolje odgovaraju.

Kroz projekte Vlade Kantona Sarajevo, do sada je završeno utopljavanje trećeg, petog i sedmog paviljona na Bjelavama, a trenutno se vrši i uređenje spoljašnjeg izgleda u studentskom domu u Nedžarićima.

– U sklopu projekata Vlade KS, utopljeni su prvi, peti i sedmi paviljon u studentskom domu na Bjelavama. Privodi se kraju i uređenje spoljašnjeg izgleda u studentskom domu Nedžarići. Što se tiče unutrašnjosti, zamijenili smo namještaj krevete, madrace, ormare, a nastavit ćemo i dalje sa uređenjem u skladu sa našim mogućnostima, kazao je Dovadžija.

Također, ove godine, a s početkom nove akademske godine, zabilježena je veća zainteresovanost za smještajem u sarajevskim studentskim domovima. Kako nam je rekao Dovadžija, prije godinu dana je bilo smješteno oko 500 studenata, a sada se taj broj udvostručio.

– Prije godinu dana, bilo je smješteno oko 500 studenata. Prošle akademske godine se taj popeo na otprilike 900 studenata, a trenutno imamo oko 1020 studenata. Nadamo se da ćemo izaći na 1100 studenata uzimajući u obzir da su cijene svugdje rasle u kratkom periodu, mi taj trend nismo ispratili tako da je trenutna brojka za nas veliki uspjeh, zaključuje Dovadžija.