Vrlo jednostavan recept, idealan za studente.

Svako ima neku svoju metodu za spravljanje jaja na oko. Neki ga vole s mekanim žumancem koji se prelije po bjelancu kad se probije vilicom, dok drugi pak vole hrskavo zapržiti jaje s obje strane.

A tada se grupe ljubitelja jaja na oko dijele na još dvije: oni koji za prženje koriste maslac te oni koji koriste ulje. Umjesto maslaca i ulja jaja se mogu napraviti i na vrhnju…

Najbolje za to je punomasno vrhnje s postotkom masnoće između 35 i 38 posto. Za to se jednostavno stavi malo vrhnja u veliku tavu, posoli i pobiberi te ugrije na srednjoj vatri, piše Radio Sarajevo.

Potom se jaje oprezno stavi u vrhnje.

Zbog vrućine će se jaja „stisnuti“ – kao na maslacu ili ulju – međutim, zahvaljujući okusu vrhnja, jaja će dobiti jako finu aromu i bit će fino mekana. Istovremeno će se masnoća pobrinuti za to da se jaja polako karameliziraju.