Ne budite previše fini ako želite da vas poštuju

Iako je lijepo biti fin i ljubazan, nekada to nije naročito isplativo i dobro za vas lično. Ljudi će vašu učtivost ili da cijene ili da zloupotrebljavaju, sve je vrlo relativno i zavisi od različitih tipova osoba, ali ukoliko sebe smatrate previše finom osobom, koja ne umije da kaže ’ne’, možda ćete se prepoznati u navedenim karakteristikama, što će vas podstaći da ispravite neke stvari kod sebe.


Donosimo vam sedam načina kako da povratite ili dobijete poštovanje od strane drugih [NASTAVAK]:

1. Vježbajte samopoštovanje – spoznajte svoja lična prava. Unutrašnji osjećaj kontrole nad sopstvenim životom je jedna od stvari koja poboljšava mentalno zdravlje, a taj osjećaj nastaje iz određenih oblika ponašanja: postavljanje prioriteta, izgovaranje ’ne’ bez osjećaja krivice, zaštita od eventualne štete, biranje zdravih muđuljudskih odnosa, dobijanje onoga što ste platili, kreiranje životne sreće.

Samo ukoliko vodite računa o sebi, moći ćete da imate dobar odnos sa drugima, jer se samopoštovanje reflektuje i kroz poštovanje koje vam poklanjaju drugi. Izborite se za svoja lična prava i postavite granice prema ličnom izboru, ali tako da se uklapate u određene društvene norme, jer niko, osim vas, nema vlast i kontrolu nad vašim životnim odlukama.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X