Naučnici potvrdili: Ovo su najbolje godine za stupanje u brak

Koje su najbolje godine za stupanje u brak? Kada bi onda trebali završiti fakultet?


two golden wedding rings on bride and groom s palms wedding rin
Foto: Envato

Prema naučnicima Tomu Griffithsu i Brianu Christianu, autorima knjige “Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions”, najbolja dob za stupanje u brak je 26 godina.

Prema njihovoj teoriji, nakon što dovršite 37 posto nečega u zadanom vremenskom okviru, tada ste dosegli savršenu tačku u kojoj morate odlučiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ako prosječna osoba traži savršenog partnera u dobi između 18 i 40 godina, onda je 26 idealna dob, jer je to 37 posto zadanog vremenskog roka od 22 godine, pojasnili su.

Prema ovoj teoriji, ako ste mlađi ili stariji od 26 godina prilikom stupanja u brak, previše ćete se svađati i brak vam neće biti funkcionalan.

Sociolog sa Univerziteta Utah Nicholas H. Wolfinger ne slaže se s ovom teorijom te je prema njegovu mišljenju najbolja dob za stupanje u brak kako bi se izbjegao razvod između 28 i 32 godine, što je više od 45 posto zadanog vremenskog roka od 22 godine.

Naravno, pravilo od 37 posto nije savršeno jer zapravo ne uzima u obzir to da se ukusi osobe mogu promijeniti u dobi između 18 i 40 godina te da u kasnijim godinama možda traže nešto drugo od partnera u odnosu na to kad su bili mlađi, prenosi Hayat.