Naučnici donose slušalice koje učenje jezika čine lakšim za 13%

Poteškoće pri učenju stranih jezika obeshrabuju mnoge u odvažavanju za taj korak, no ako biste nekome mogli dati 13 do 15 posto bolje rezultate nakon prve sesije, možda bi vjerojatnije bilo da će htjeti nastaviti, poručuju stručnjaci.


U novoj studiji objavljenoj u časopisu Science of Learning, istraživači su pokazali da su male količine električne stimulacije kroz posebno dizajnirane slušalice poboljšale sposobnosti odraslih sudionika da prepoznaju tonove stranih jezika – učinak koji je trajao nakon što je stimulacija zaustavljena.

Advertisements

Stimulirajući vagusni živac pomoću ušnih dijelova, skupina je mogla bolje identificirati i razlikovati između četiri različita tona mandarinskog jezika, kako izvještava Inverse.

To je impresivno, jer razlikovanje ta četiri uobičajena tona izuzetno je teško za izvorne govornike engleskog jezika koji nisu navikli na tonske jezike.

Advertisements

Sveukupno, zabilježili su poboljšanje od 13 posto u razlikovanju lakše prepoznatljivog para mandarinskih tonova u usporedbi s onima koji nisu dobili stimulaciju mozga. Prema istraživačima, isti bi se učinak mogao generalizirati na učenje obrazaca zvuka drugih jezika.

 – Općenito, ljude obično obeshrabruje koliko teško učenje jezika može biti, ali ako biste nekome mogli dati 13 do 15 posto bolje rezultate nakon prve sesije, možda bi bilo vjerojatnije da će htjeti nastaviti, rekao je Matthew Leonard, docent neurološke kirurgije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i koautor studije.

Slična stimulacija mozga istog područja, vagusnog živca, u prošlosti se koristila za liječenje epilepsije, a sada je predmet drugih studija koje istražuju može li pomoći u liječenju depresije ili čak upalnih bolesti.

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika, te je ovim eksperimentom otvoren put za poboljšavanje raznih kognitivnih sposobnosti. Ipak, znanstvenici su tek na početku puta, pa nam ostaje za vidjeti koje će još novitete donijeti stimulacija takozvanog lutajućeg živca – nervus vagus.