Naučite kako iskoristiti dvadesete, molim vas, nikad ih više neće biti!

Dvadesete godine života možeš iskoristiti za sve one stvari za koje si prije dvadesetih bio premlad/a i za sve one stvari za koje ćeš nakon dvadesetih biti prestar/a. Donosimo ti devet prijedloga, mimo kojih i sam/sama možeš pronaći još mnogo više, kako bi ih iskoristio/la što kvalitetnije.


02.03.2019. 17:02
bigportal.ba

Deda mi je jedne prilike rekao jednu burmansku poslovicu, koju godinama nisam zaboravila, i djelimično sam sigurna da i neću, u ovim godinama naročito: “Bilo bi dobro kada bi mladost znala sve što može, a starost mogla sve što zna”. Ah ovim godinama… Misliš da je strašno što još uvijek ne znaš šta bi sa sobom, kuda bi, nemaš neki zacrtan cilj? Nije to ništa čudno ni zabrinjavajuće.

U dvadesetim godinama tek počinješ ozbiljno tražiti sebe i pronalaziti neke strane svoje ličnosti koje do sada nisu izašle na vidjelo. Iako studije pokazuju da osoba sazrijeva do 21. godine života, poslije o tom po tom, ne znači da si nezreo/nezrela. Samo se bojiš odrasti i ostaviti sve te djetinjarije iza sebe. Bojiš se da imaš trideset, a ne znaš šta je sutra. A ne znaš da je “Bog nekima dao dar da budu mladi zauvijek”. Bojiš se sebi priznati da će sve proći sutra kao što je danas prošao ovaj dan, koji nemaš po čemu upamtiti. Moram reći, nije kasno ako ti je dovoljno stalo do toga da te starost ne pita o uspomenama iz mladosti koju ćeš tako željno htjeti vratiti unazad. Bar na momente, koje bi tada sa zadovoljstvom iskoristio/iskoristila.

Screenshot Youtube: Ničim izazvan- Trideset

Odjavi se sa društvenih mreža

Ne posjećuj društvene mreže makar jedan dan semično. Vrijeme provedi na svježem zraku, u dugim šetnjama, druženju s najmilijima. Život u virtualnom svijetu jako često dovodi do zapostavljanja života u realnom svijetu, jedan je od prijedloga ponuđenih na studentski.hr.

Ne dopusti stresu zbog ljubavi da ušeta pod tvoju mladu kožu

U dvadesetim godinama još se uvijek pronalaziš i tražiš svoje mjesto u svijetu. Ne opterećuj se ako još nisi u vezi ili se teško zaljubljuješ. Ove godine iskoristi najpametnije što možeš, recimo, za učenje o samome sebi. Tako ćeš najbolje jednoga dana moći procijeniti kakav ti tip partnera odgovara i čije ti društvo pričinjava zadovoljstvo.

Upoznaj bolje svoje roditelje

Kada si stariji, počneš se povezivati s roditeljima na nekoj višoj razini nego što je ona kada si dijete. Svoje roditelje možeš početi upoznavati kao individualce, a ne samo kao ljude koji su te odgojili. Možda ih i po prvi put u životu imaš priliku istinski upoznati. Dvadesete su vrijeme kada se veza između tebe i njih produbljuje i učvršćuje jer ste sada svi odrasli ljudi s više međusobnog razumijevanja nego ranije. Ako si dalje od njih, pozovi ih, pokaži im kako provodiš svoju svakodnevnicu i pitaj njih o njihovom provedenom danu. Pokaži da si sretan/sretna i da sazrijevaš samostalno.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić
Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.