Finansijski “hackovi” za studente: Kako uštedjeti novac pomoću Paretovog principa

U svijetu studentskih finansija, svaka dodatna marka može biti od neprocjenjive vrijednosti. Kako bi studenti maksimalno iskoristili svoje budžete, važno je pronaći efikasne strategije za uštedu novca. Jedna od takvih strategija je primjena Paretovog principa, poznatog i kao princip 80/20.


Finansijski "hackovi" za studente: Kako uštedjeti novac pomoću Paretovog principa
Finansijski "hackovi" za studente: Kako uštedjeti novac pomoću Paretovog principa

Šta je Paretov princip?

Paretov princip, koji je poznat i kao princip vitalnih nepravilnosti, predstavlja koncept prema kojem 80% rezultata dolazi iz 20% uloženog napora. Ovaj princip može se primijeniti na različita područja života, uključujući upravljanje finansijama. Ideja je fokusirati se na ključne aktivnosti ili troškove koji donose najveći povrat na uloženo vrijeme ili novac.

Primjena Paretovog principa na studentske finansije

Kada se primijeni na studentske finansije, Paretov princip može pomoći studentima da identificiraju ključne oblasti gdje mogu ostvariti najveće uštede. Na primjer, umjesto da troše jednak iznos novca na sve vrste troškova, studenti mogu identificirati 20% svojih najvećih troškova i fokusirati se na smanjenje tih troškova kako bi ostvarili značajne uštede.

Paretov princip može pomoći studentima da identificiraju ključne oblasti gdje mogu ostvariti najveće uštede
Paretov princip može pomoći studentima da identificiraju ključne oblasti gdje mogu ostvariti najveće uštede

Kako primijeniti Paretov princip na studentske troškove?

Prvi korak je analizirati postojeće troškove i identificirati 20% troškova koji čine najveći dio studentskog budžeta. To mogu biti troškovi poput stanarine, hrane, udžbenika ili zabave. Nakon što se identifikuju ovi ključni troškovi, studenti mogu istražiti strategije za njihovo smanjenje ili optimizaciju.

Primjeri primjene Paretovog principa

Na primjer, ako student primijeti da troši značajan dio svog budžeta na vanjske obroke, može se fokusirati na pripremu obroka kod kuće kako bi smanjio ove troškove. Drugi primjer može biti identifikacija najskupljih udžbenika i istraživanje alternativnih opcija kao što su iznajmljivanje ili kupovina korištenih udžbenika.

Primjena Paretovog principa na studentske finansije može biti moćan alat za efikasno upravljanje novcem tokom studija.
Primjena Paretovog principa na studentske finansije može biti moćan alat za efikasno upravljanje novcem tokom studija.

Primjena Paretovog principa na studentske finansije može biti moćan alat za efikasno upravljanje novcem tokom studija. Identifikacija ključnih troškova i fokusiranje na optimizaciju ovih troškova može dovesti do značajnih ušteda i bolje finansijske stabilnosti za studente. U konačnici, primjena ovog principa može pomoći studentima da maksimalno iskoriste svoje budžete i osiguraju da svaka marka bude mudro iskorištena.

Važnost studentskog tekućeg računa

Studentski tekući račun ne samo da olakšava svakodnevno upravljanje finansijama, već također nudi dodatne benefite kao što je mogućnost prebacivanja novca na štedni račun. Ova opcija omogućava studentima da ostave dio svojih prihoda na štednju, što može biti izuzetno korisno za stvaranje finansijske sigurnosti i planiranje budućnosti. Prebacivanje novca na štedni račun omogućava studentima da razviju naviku štednje i postave temelje za dugoročne finansijske ciljeve, poput putovanja, kupovine automobila ili školovanja. Osim toga, štednja novca može pružiti mir uma u slučaju neočekivanih troškova ili hitnih situacija, pružajući studentima dodatni osjećaj finansijske stabilnosti tokom studija.

Imaš 18 do 25 godina i učenik/student si?

Predstavljamo ti jedinstvenu ponudu krojenu baš po tvojoj mjeri – IN paket INDEKS sa tekućim računom, Visa Inspire karticom, mobilnim bankarstvom i štednim računom, sve za 0 KM mjesečno (da, dobro si pročitao/la).

Preporuči više = Osvoji više

Ali to nije sve! Ugovori IN paket INDEKS u aprilu i preuzmi svoj KOD za PREPORUKE. Preporuči ugovaranje ovog paketa svojim prijateljima uz KOD PREPORUKE i oboje ćete osvojiti po 20 KM na svojim tekućim računima. Svaka preporuka donosi 20 KM  na računu!