Nastup na Milioneru oduševio društvene mreže: Nazvao prijatelja i pitao ga šta radi u subotu

Dvostruki svjetski prvak u pamćenju napravio je pravu zabavu u kvizu "Milioner".


milioner
Foto: Youtube

Šveđanin Jonas von Essen (31) dvostruki je svjetski prvak u pamćenju, finalist TV showa “Talang”, švedske verzije emisije “Got Talent” u kojoj se pjevači, plesači, komičari, glumci i drugi izvođači takmiče za podršku publike i novčanu nagradu, a sad je i “novopečeni” milioner.

Naime, briljirao je u showu “Postkodmiljonären”, koji kod nas znamo kao “Ko želi biti milioner” i postao 14. osoba koja je od početka emitovanja showa 2005. godine osvojila milion.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jonas je do finalnog pitanja došao bez da je iskoristio ijedan džoker. Koji je arhitekt projektovao Chandigarh, glavni grad indijskih država Punjab i Haryana, koji je izgrađen 1950-ih godina? – glasilo je pitanje za milion kruna.

Von Essen neko vrijeme razmišlja, a onda odluči iskoristiti džoker “zovi prijatelja”. S druge strane telefonske linije javlja se David, Jonasov prijatelj s kvizova.

-Davide, imaš li nešto posebno u planu za sljedeću subotu? Naime, pozvao bih te na jednu malu zabavu, kaže Jonas von Essen dok sekunde otkucavaju, a voditelj Rickard Sjöberg gleda i sluša u čudu, a onda, kad napokon shvati što se događa, prasne u smijeh.

David prihvata Jonasov poziv na zabavu i razgovor završava, a da mu takmičar nije niti pročitao milionsko pitanje. Jer Jonas von Essen očito zna tačan odgovor, ali odlučio je malo se zabaviti pred televizijskim kamerama.

– Ma iskoristit ću i ‘džoker pola – pola‘, tek toliko da budem siguran!, kaže Jonas pa nastavlja:

 – Ovo bi mogao biti TV fijasko vijeka ako sad, nakon svega ovoga, ‘fulam‘ odgovor, šali se 31-godišnjak. Iskoristio je još jedan džoker i napokon ponudio tačan odgovor – Le Corbusier.

 – Osvojili ste milion!, čestita mu voditelj Rickard Sjöberg, dok publika u studiju oduševljeno plješće.

Jonas von Essen kasnije je za Aftonbladet rekao kako poziv prijatelju nije bio planiran.

– Kad sam vidio pitanje, bio sam prilično siguran da znam tačan odgovor. Sjedio sam ondje i razmišljao šta napraviti, a onda mi je sinulo da bih se mogao malo zabaviti… A što bi se dogodilo da sam zaista žrtvovao milion zbog te zabave? Pa i to bi bilo nešto historijsko, historijsko loše samo po sebi, ali ipak historijsko! Bilo bi tako apsurdno da sam pogriješio!, izjavio je Jonas.

A na pitanje što će učiniti s novcem, odgovorio je:

Kupit ću sebi nove šarene čarape jer ih već imam toliko s rupama na njima! Također ću se moći više posvetiti onome u čemu uživam, podučavat ću tehnologiju pamćenja, snimati više videa na YouTubeu i tako dalje, zaključio je, prenosi Jutarnji.