Narcisoidne osobe: 9 znakova kako ih brzo prepoznati

Vjerojatno ste dosad uočili narcisoidno ponašanje, a i nazvali nekoga narcisom. Možda je to prijatelj ili prijateljica koji su pokušavali stvoriti savršenu sliku o sebi ili su gotovo uvijek stavljali svoje potrebe ispred vaših. Istraživanja sugeriraju da od 1 do 6 posto stanovništva ima narcisoidni poremećaj ličnosti, a od 50 do 75 slučajeva su to muškarci.


7. Vjeruju da su posebni ili jedinstveni

Nije loše misliti da si poseban, ali u zdravim granicama. Osobe s NPL-om imaju ekstremno uvjerenje o svojoj jedinstvenosti, vjeruju da su toliko posebni da ih jedino drugi posebni ljudi mogu razumjeti. Zato se žele okružiti samo najboljim. To se čak proteže i na liječnike. “Kada dođu na neku vrstu terapije, vrlo su specifični, žele samo najbolju osobu”, kaže Newman. “Ne žele bilo kojeg terapeuta, ne žele studenta, oni žele najbolju osobu. I nepopustljivi su po pitanju toga.”

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

8. Zavide drugima i vjeruju da drugi zavide njima

Narcisi se neprestano uspoređuju s drugima, osobito s vrlo uspješnim ljudima, što može izazvati osjećaje zavisti. A ako postignu uspjeh u životu, često misle da su drugi ljubomorni ili da im zavide.

9. Ponašaju se arogantno

Jeste li ikada otišli s nekim na kafu, ručak, večeru… ko se prema vama ponašao ljubazno, ali potpuno nepristojno prema konobaru?  Neko tko djeluje kao arogantni snob, a istovremeno se žali na gluposti drugih, još je jedno upozorenje.

(STUDOMAT.ba)