Najstariji student u Italiji završio fakultet u 96. godini: Rekao sam sebi – sad ili nikad

 Najstariji student u Italiji završio fakultet u 96. godini: Rekao sam sebi – sad ili nikad

Guiseppe Paterno se tokom svog života, dugog 96 godina, suočio s brojnim životnim iskušenjima, usponima i padovima, a sada se može pohvaliti da je najstariji diplomant u Italiji.

Bivši željeznički radnik ove sedmice je dobio diplomu, a podršku su mu dali porodica, profesori i kolege studenti koji su od njega mlađi više od 70 godina.

– Ja sam normalna osoba. Kada je riječ o godinama, iznenadio sam sve, ali nisam to učinio radi toga, kazao je Guiseppe na pitanje kakav je osjećaj diplomirati u njegovim godinama.

Bio je već u devedesetim godinama kada je upisao studij historije i filozofije na Univerzitetu u Palermu.

– Rekao sam sebi – to je to, sad ili nikad. I tako sam 2017. odlučio da se upišem. Shvatao sam da je malo kasno za diplomu, ali rekao sam sebi – hajde da vidimo da li to mogu učiniti, kazao je za Reuters.

Ispostavilo se da može. U srijedu je diplomirao kao prvi u svojoj klasi i dobio je najviše počasti. Na taj način je ispunio svoj dugogodišnji san.

S obzirom da je odrastao u siromašnoj porodici na Siciliji, završio je samo osnovnu školu. Pridružio se mornarici i služio tokom Drugog svjetskog rata, nakon toga se zaposlio na željeznici, oženio se i odgojio dvoje djece. Iako je bio fokusiran na posao i porodicu, želio je učiti i završiti srednju školu, što je učinio 31. godini.

– Znanje je poput kofera kojeg nosim sa sobom, to je blago, rekao je.

Kao student, eseje je pisao na pisaćoj mašini koju mu je majka dala 1984. godine.

– Vi ste primjer mlađim studentima, rekla mu je profesorica sociologije nakon što je u junu položio posljednji usmeni ispit.

Kada je riječ o planovima za budućnost, kaže da se ne planira zaustaviti na diplomi.

– U budućnosti planiram da se posvetim pisanju. Želim ponovo pregledati tekstove koje ranije nisam imao priliku istražiti. To je moj cilj, zaključio je Paterno.

Možda te i ovo zanima?