Najbolje tehnike učenja za vizualne tipove

Svaki student ima drugačiji način učenja za ispite. To znači da najbolje učimo kad vidimo, čujemo ili pak isprobavamo stvari iz prve ruke. Ako si vizualni tip, najjednostavnije ti je zapamtiti stvari koje možeš vidjeti.


learning 1561452261

Vizualni stil učenja je način učenja kod kojeg se sve dobivene informacije povezuju sa slikama ili grafikom. Ovaj stil zahtijeva da studenti najprije vide ono što se od njih očekuje da znaju na ispitu. Vizualni studenti najbolje uče kada je gradivo predstavljeno u pisanom formatu ili u nekom drugom vizualnom obliku. Predavanja na fakultetu uglavnom se i temelje na vizualnom predstavljanju gradiva (putem prezentacija, power pointa, skripti) pa je to velika prednost za sve studente koji upravo tako najbrže nauče gradivo, prenosi x-ica.com.

Vizualni tip studenta odličan je u pravopisu i gramatici, ali često zaboravlja datume i imena. Treba mu mnogo više vremena da razumije predavanje nego što je to, recimo, slučaj kod auditivnog tipa studenta. Voli zapisivati bilješke, naročito koristiti šarene papiriće i kemijske olovke različitih boja. Ako si se i ti prepoznao u ovom opisu, sljedeći savjeti pomoći će ti da svoje vizualne sposobnosti iskoristiš na najbolji način.

1. Vodi bilješke na predavanjima

Vizualnom tipu studenta pamćenje nije jača strana. Stoga, prilikom svakog predavanja na fakultetu redovito zapisuj bilješke kako bi ih kasnije temeljito pročitao kod kuće. Zapisani tekst brže se pamti, a pisanje ti pomaže kod koncentracije te razumijevanja sadržaja. Također, u svojim bilješkama obavezno koristi naslove, podnaslove i kratice kako bi sve stigao zapisati, a opet pratiti predavanje. Nemoj se osjećati loše ako si jedini koji vodi bilješke, na kraju ćeš pod ispitom biti najveća faca.

2. Izradi mentalnu mapu

Mentalne mape postaju sve popularnije u učenju onih koji najbolje zapamte ono što vide. To je zapravo vizualni oblik opširne bilješke koja sadrži detaljan pregled glavne teme i njezinih asosijacija. Kombinacijom različitih boja, slova i slika mentalna mapa na kreativan način značajno olakšava učenje. Mentalna mapa omogućuje uštedu vremena i oslanja se isključivo na vizualizaciju.

Crtanje mentalne mape počinje od sredine – uglavnom nekim specifičnim crtežom koji ukratko opisuje temu određene cjeline. Od glavne ideje crtaju se takozvane grane od kojih svaka predstavlja jedan pojam koji pobliže opisuje temu koja se obrađuje. Preporučuje se da te grane budu različitih oblika i boja. Stoga, kad radiš mentalnu mapu, piši slovima drugačijih veličina i boja kako bi razbio monotomiju.

3. Koristi markere u boji i podcrtavaj najvažnije

Vizualni tipovi studenata imaju odličnu sposobnost uočavanja i najmanjih detalja koje većina ljudi ne primjećuje. Stoga, u svojim bilješkama podcrtavaj ono što misliš da treba naglasiti ili da će najvjerojatnije biti u ispitu. Danas postoji velik broj različitih flomastera i markera u boji – oni su uočljivi te tako pomažu u pamćenju pojmova i informacija. Možeš se poslužiti i bojicama – važno je samo da bude što šarenije.

4. Pronađi odgovarajuće mjesto za učenje

Za razliku od auditivnih studenata koji se najbolje koncentriraju kada slušaju, vizualni tipovi trebaju mir i tišinu. Kad učiš, najpametnije je da se odvojiš od svega što bi ti na ikakav način moglo smetati ili te dekoncentrirati. Ako živiš u studentskom domu ili dijeliš sobu s cimerom, najbolje je da odeš do knjižnice i tamo ponavljaš za ispit.

(STUDOMAT.ba)