Nagrađivani dokumentarni film „Memoirs of a Massacre“ – sjećanje na masakr premijerno prikazan u Sarajevu

Dokumentarni film „Memoirs of a Massacre“ – Sjećanje na masakr, britanske rediteljice Nicky Bolster, premijerno je prikazan sinoć u kino sali Općine Novi Grad.


Projekcija 4

Prisutna publika imala je priliku upoznati se sa detaljima masovnog ubistva više od 1000 mirnih demonstranata na trgu Rabaa u Kairu koji su se 14. avgusta 2013. godine okupili kako bi pružili podršku tadašnjem, prvom i jedinom, demokratski izabranom predsjedniku Egipta, dr. Mohamedu Morsiju. Prije sarajevske projekcije, film je premijerno prikazan početkom avgusta u prostorijama Britanske akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), a od tada je uspio osvojiti i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na Sweden Film Awards.

Udruženje dijaspore Egipta organizuje projekcije ovog dokumentarnog filma u različitim dijelovima svijeta kako bi što većem broju ljudi prenijelo istinu o jednom od najvećih zločina posljednjeg desetljeća u svijetu. Nažalost, do danas niko nije odgovarao za zločin koji je organizacija Human Rights Watch još u avgustu 2014. okarakterizirala kao zločin protiv čovječnosti, istakao je predstavnik Egipćana u Bosni i Hercegovini i organizator projekcije, Farid Al Zayat, te se zahvalio građanima i građankama Sarajeva na dolasku.

Projekciji filma prisustvao je i Egipćanin sa sarajevskom adresom Husein El Sharkawi koji je kobnog dana bio na trgu Rabaa i svjedočio brutalnosti.

– Sjećam se tog jutra kad je u 6 sati krenuo napad policije i vojske. Probudili su nas pucnji i vrlo brzo smo vidjeli mnogo ranjenih i mrtvih pored nas. Od tada svjedočimo i svjedočit ćemo o istini kako se ona ne bi više nikada i nigdje ponovila, kazao je El Sharkawi.

Nakon projekcije filma održana je i panel diskusija na kojoj su učestvovali historičar, producent i scenarist Nihad Kreševljaković, aktivistica za ljudska prava i autorica izvještaja organizacije Human Rights Watch o Rabaa masakru, Sarah Leah Whitson te kao poseban gost dr. al-Moncef al-Marzouki, aktivista za ljudska prava i predsjednik Tunisa u periodu 2011- 2014.

Kreševljaković je naveo da živimo u svijetu u kojem imamo sve manje manifestacija koje govore o istini i da je jedini način da ovakve priče sačuvamo u kolektivnom sjećanju zapravo kroz film i fotografiju. Leah Whitson naglasila je da je režim koji je počinio zločin još uvijek na vlasti i da je to očit razlog zašto do danas niko nije odgovarao.

– Ipak dok god ima nas koji svjedočimo imamo razlog za nadu jer postoje mjesta na svijetu gdje je pravda dočekana i decenijama kasnije“, dodala je Whitson. Govoreći iz ličnog iskustva predsjedničkog mandata, dr. al-Moncef al-Marzouki smatra da je novo arapsko proljeće neminovno prije ili kasnije.

– To nije bio vojni udar samo protiv naroda Egipta, nego vojni udar protiv demokratizacije cijelog arapskog svijeta. Arapskom svijetu nije dozvoljeno pravo da imaju demokratska društva, istakao je al-Marzouki.

– Udruženje dijaspore Egipta u BiH“ organizovalo je projekciju i panel diskusiju u Sarajevu uvažavajući činjenicu da je Bosna i Hercegovina doživjela slična iskustva i da je neke od zločinaca uspjela dovesti pred lice pravde što daje nadu i egipatskom narodu da će dočekati pravdu u ovom slučaju.