Nagrađeni najbolji studenti u Federaciji BiH

Prema kriterijima koje je utvrdilo Federalno ministarstvo, nagrađeni su najbolji studenti završne godine prvog ciklusa studija.


1 50
Foto: fbihvlada.gov.ba

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas je u Mostaru održana svečana dodjela nagrada najboljim studentima u Federaciji BiH u akademskoj, odnosno školskoj 2021/2022. godini. Najbolja 74 studenta u FBiH nagrađena su priznanjem i jednokratnom novčanom nagradom za ostvarene uspjehe.

Nagrade i priznanja dobili su studenti s fakulteta u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Mostaru.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Danas su ovdje zaista najbolji među najboljima, studenti koji imaju prosjeke od 5 ili 10 ili veoma blizu toga, a osim visokog prosjeka ocjena oni su i sudionici znanstvenih projekt na svojim fakultetima i to je nešto što nas veseli. Oni nisu samo puki teoretičari, već svoje znanje plasiraju i u domeni znanstvenih istraživanja – rekao je stručni savjetnik za visoko obrazovanje, studentski standard i studentsko organiziranje iz Federalnog ministarstva Mario Markotić.

Prema kriterijima koje je utvrdilo Federalno ministarstvo, nagrađeni su najbolji studenti završne godine prvog ciklusa studija, odnosno integriranih studija, a nagrađeni su na prijedlog njihovih fakulteta.

Ovo je kategorija koja je u top izdanju na svojim fakultetima, te smo im dodijelili i novčane nagrade od 1.800 KM, kazao je Markotić.

2 19
Foto: fbihvlada.gov.ba

Novac je osiguran iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 133.200 KM. U okviru finansiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda, za što je u federalnom budžetu osigurano 900.000 KM, Ministarstvo je i ove godine podržalo studij 27 studenta sa invaliditetom i četiri studenta Roma, te je subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona, Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, kao i iz RS-a.

Jedna od nagrađenih je i studentica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru Tiana Raič.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo, da u svoje ime i uime svojih kolega, imam priliku zahvaliti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke što prate naš rad i trud svih ovih godina, što ga vrednuju i hvala im za dodijeljene nagrade, rekla je Raič.

Naglasila je kako im ove nagrade puno znače.

3 9
Foto: fbihvlada.gov.ba

– Lijepo je kad se određeni trud prepozna i nagradi, tim više što je ova nagrada na razini Federacije. Uvjerena sam da će nagrada biti svima nama poticaj da dalje nastavimo raditi na izgradnji društva i države onako kako to najbolje znamo, poručila je ova studentica mostarskog sveučilišta.

Nagrađeni student Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Alem Hasanović također je izjavio kako mu nagrada puno znači.

– Finansijski dio nagrade iskoristit ću za nastavak školovanja i razvijanja u profesiji. Čast mi je biti među odabranima, a ova nagrada je za moja roditelje koji su mi bili podrška, mentora, profesore i asistente, rekao je Hasanović.

I Raič i Hasanović su izjavili kako bi voljeli ostati u BiH, a s njima se slaže i studentica Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nejla Suljević, prenosi fbihvlada.gov.ba.

Ova nagrada mi daje motivaciju za daljnji trud i rad u mojoj karijeri. Svoju budućnost sam uvijek zamišljala u BiH i ova nagrada je samo jedan od koraka na tome putu, kazala je Suljević.