Na ova dva univerziteta u BiH za brucoše rekordan broj slobodnih mjesta na budžetu

Na raspolaganju je čak 1.072 mjesta na budžetu.


portrait of group of university students sitting in classroom indoors studying
Foto: Envato

Prema podacima navedenim u konkursu koji je danas objavljen u “Glasu Srpske”, banjalučki Univerzitet planira da upiše 807 brucoša, a od ukupnog broja, čak 537 može da ugrabi indeks na budžetu, dok je 169 mjesta planirano na samofinansiranju. Osim toga, plan je i da se upiše 78 stranih, te 23 vanredna studenta.

Na fakultetima ističu kako su svjesni da ni u drugom roku neće popuniti baš sva slobodna mjesta, ali su uvjereni da će podijeliti bar dobar dio indeksa na budžetu, prenosi centralnews.live.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić rekao je da je od ukupno preostalih 80 slobodnih mjesta na tom fakultetu skoro 70 budžetskih.

Očekujem da ćemo dobar dio budžetskih mjesta popuniti u drugom roku, s obzirom na to da se mnogo zainteresovanih ovih dana raspitivalo za termin za predaju dokumenata. U prvom roku smo imali dvadesetak odsto više brucoša, nego u prvom roku prošle godine, rekao je Trbić.

U drugi upisni rok uzdaju se i na Rudarskom fakultetu u Prijedoru na kome je ostalo 18 slobodnih mjesta.

Nadam se da ćemo uspjeti da formiramo jednu studijsku grupu od 15 studenata, tako da je sasvim realno očekivati da u drugom roku upišemo još osam brucoša. Već nam je dolazilo četvoro kandidata da pitaju za predaju dokumenata, rekao je dekan tog fakulteta Vladimir Malbašić, naglasivši da su sva preostala mjesta na ovoj visokoškolskoj ustanovi budžetska.

Malbašić je rekao da ovakav trend imaju već nekoliko godina, dodajući da se Rudarski fakultet nastoji prilagoditi tržištu i željama srednjoškolaca.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić rekao je da je na fakultetima nakon prvog roka ostalo 881 slobodno mjesto od čega 535 budžetskih.

Najviše slobodnih mjesta je na Filozofskom fakultetu koji ima ubjedljivo najviše studijskih programa. Očekujemo da drugi upisni rok bude na nivou proteklih godina, odnosno da upišemo još 200 studenata, rekao je Vladičić, dodajući da će ova visokoškolska ustanova raspisati i treći upisni rok kako bi popunili oko 80 odsto budžetskih mjesta na Univerzitetu.

Prijemni ispit

Prijem dokumenata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u drugom upisnom roku planiran je od 29. avgusta do 2. septembra. Prijemni ispit je planiran 5. septembra. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci polaganje prijemnog ispita u drugom roku traje od 5. do 9. septembra.