Na more otišlo raditi 30.000 građana BiH

'Iako ne postoje tačni podaci, procjenjuje se da do 30.000 građana BiH u ljetnim mjesecima ode raditi u Hrvatsku i Crnu Goru', izjavio je stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Dodao je kako, unatoč sezonskim zaposlenjima u drugim zemljama, statistika u BiH ne bilježi te značajne pomake, a kao razlog tomu navodi što se ti radnici ne zapošljavaju preko nadležnih bh. institucija.

– Nažalost, sezonski radnici ne idu preko nas. Poslodavci uglavnom osobnim kontaktom zapošljavaju radnike, i to najčešće iste one radnike koji su kod njih radili i prošlih sezona, pojasnio je Pupić, dodavši kako je zbog toga jako malo oglasa u BiH za sezonski rad.

– Također, često se zapošljavaju osobe koje imaju dvojno državljanstvo tako da se u državama u kojima obavljaju sezonske poslove ti radnici vode kao domaća radna snaga, kazao je Pupić.

– Radnici koji se na taj način sezonski zaposle kod nas se ne odjave s evidencija nezaposlenih pa ne možemo ni bilježiti veće promjene u smanjenju nezaposlenosti tijekom ljetnih mjeseci iako te promjene u praksi postoje, ističe Pupić.

Inače, posredstvom Agencije radnici iz BiH najviše odlaze u Sloveniju i Njemačku i tu nije riječ o sezonskim poslovima, nego o zapošljavanju.

– Do sada je u Sloveniji tijekom 2013. i 2014. posao našao 2.531 radnik, a tijekom ove godine u prvom tromjesečju je zaposleno još 540 radnika. Procjena je da je slična brojka i u drugom tromjesečju, ali tek krajem mjeseca ćemo dobiti te podatke od kolega iz Slovenij, kazao je Pupić.

Što se tiče Njemačke, u 2013. i 2014. na poslovima njegovatelja posredstvom Agencije zaposleno je 750 osoba. Tijekom ove godine zaposleno je još nešto više od 300 osoba.

– O zapošljavanju koje ne ide preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH nemamo točnih podataka jer osobe koje odlaze na rad ne odjave se sa zavoda, naglasio je Pupić.

Prednost odlaska na rad u inozemstvo preko Agencije je što ona provjeri poslodavca i sigurnost radnog mjesta, te svi radnici koji odlaze posredstvom nje, odlaze na legalan način, tako da imaju sva prava i u državama u koje odlaze i u BiH nakon povratka.

(Bljesak.info)