Na Medicinski fakultet stigla inspekcija: Jesu li pronašli ljudske kosti u otpadu pored fakulteta?

Na osnovu slike, poručuju, ne može se znati je li riječ o ljudskoj kosti ili plastičnom modelu.


preparati
Foto: Danas.hr

Nakon što je Danas.hr objavio fotografiju, za koju student Medicinskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da prikazuje ljudsku bedrenu kost na kojoj se uči anatomija i da se takav otpad svakodnevno izbacuje iz zgrade fakulteta, na teren su izašli i sanitarni inspektori.

Utvrdili su da fotografija nije snimljena pred Zavodom za anatomiju i napravili zapisnik. Student je iznio da to nije jedino što se baca prilikom renoviranja zgrade.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S fakulteta kažu da su sve kosti sigurno spremljene prije radova. Dodaju i da ne mogu tvrditi je li fotografija snimljena negdje u blizini fakulteta, te da ne mogu niti reći je li riječ o ljudskoj kosti ili modelu dok je ne uzmu u ruku. Također, dodaju da nije riječ o bedrenoj već potkoljeničnoj kosti.

Novinari iz Hrvarske pokucali su na vrata Anatomije i zatekli prof. dr. sc Zdravka Petanjeka koji je proveo oko zgrade, ali u zajedničkom obilasku nisu pronašli nikakve kosti. Više puta je ponudio i da posjete prostorije u koje su kosti premještene te istaknuo da nema ništa protiv da nam detaljno razjasni kakva je procedura i što se s njima radi.

Ja sam čak na jednoj hrpi smeća vidio hrpu kostiju, odmah sam reagirao. Ali kad sam se približio i uzeo u ruke, shvatio sam da su to plastični modeli. Izdaleka sam mislio da su ljudske, ali nisu bile. Ali taj slučaj zabune bio prije mjesec dana, ne ovih dana, rekao je.

Državni inspektorat također je za ovaj slučaj potvrdio kako po službenoj dužnosti obavljaju zajednički nadzor inspekcije Zaštite okoliša i Sanitarne inspekcije koja će u nadzoru kontrolisati skladišti li se patološki otpad u skladu sa propisima.

Treba imati osiguran prijevoz patološkog otpada. Zaštita okoliša će još kontrolisati zbrinjavanje ostalog otpada. Inspekcijski nadzor u toku, naveli su.