Na kojim fakultetima u Mostaru je još ostalo mjesta?

Na Studiju medicine i Studiju dentalne medicine na Medicinskom fakultetu SUM-a mjesta su već popunjena, ali ima još izbora za studente.


SUM
Foto: SUM

U toku su prijave za septembarski razredbeni postupak na Sveučilištu u Mostaru. Sa svojih 11 sastavnica i dva sveučilišna centra u Posavini i središnjoj Bosni, SUM je jedina visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja održava nastavu na hrvatskome jeziku te na njemu studira oko 10.000 studenata.

Septembarski upisni rok posebno je zanimljiv jer privlači studente ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz Hrvatske te drugih dijelova svijeta. Prijave za drugi razredbeni rok na Sveučilištu u Mostaru bit će otvorene do 8. septembra 2023. godine.

Ovaj razredbeni postupak omogućuje studentima da se prijave za upis na fakultet po vlastitom izboru, a razdoblje od 4. do 16. septembra 2023. godine predviđeno je za proces odabira pristupnika na određenim studijskim programima koji su ponuđeni unutar ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru.

Upisi u prvu godinu studija za ovaj drugi upisni rok održavat će se od 11. do 22. septembra 2023. godine. S obzirom na raznolikost ponuđenih programa, studenti imaju priliku izabrati onaj koji najbolje odgovara njihovim interesima i karijernim ciljevima, piše Večernji list.

Septembarski upisni rok donosi dobre vijesti za buduće studente na nekoliko fakulteta s obzirom na to da Pravni fakultet, Filozofski fakultet (osim Studija logopedije), Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (osim Studija arhitekture i urbanizma), Fakultet strojarstva elektrotehnike i računarstva (osim Studija računarstva), Ekonomski fakultet, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet imaju dostupna slobodna mjesta u septembarskom upisnom roku na svojim studijima.

Zbog specifičnosti upisi na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu provode se samo na septembarskom roku, tako da se zainteresirani studenti mogu prijaviti također do 8. septembra.

Ovogodišnji upisni rok na biomedicinskim fakultetima privukao je iznimno veliko zanimanje budućih studenata. Treba istaknuti da su mjesta na Studiju medicine i Studiju dentalne medicine na Medicinskom fakultetu SUM-a već popunjena, što svjedoči o visokoj konkurenciji i velikoj želji mladih ljudi da se upuste u medicinske karijere. Uprkos velikoj potražnji, postoje još neke mogućnosti za buduće studente, piše Večernji list.

Na Farmaceutskom fakultetu i na Fakultetu zdravstvenih studija i dalje postoji mali broj slobodnih mjesta za upise.

Prijave su otvorene, a septembarski upisni rok predstavlja priliku za one koji su propustili ljetni upisni rok ili su se kasnije odlučili za studiranje na Sveučilištu u Mostaru.