Muči vas predispitna nesanica? Uz ovaj trik ćete se konačno naspavati

Vježba disanja pomaže u smirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osjećali opušteno i spremno za spavanje.


insomnia man
Ilustracija: STUDOMAT

Nema ništa gore nego kad legnete u krevet i ne možete zaspati, pa provedete noć vrteći se. Ako vam ovo zvuči poznato, nemojte paničiti, jer postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da zaspite. Jedan od njih je mjesečevo disanje. Šta je mjesečevo disanje?

To je japanska tehnika, na sanskritu poznata kao Chandra Bhedana i koristi se u jogi, a pomoći će vam da zaspite za nekoliko minuta, piše Metro. Mjesečevo disanje praktikuje se zatvaranjem desne nozdrve i udisanjem i izdisanjem kroz lijevu nozdrvu. Da biste to učinili, lezite u krevet i udobno se smjestite, a zatim palcem nežno zatvorite desnu nozdrvu. Polako udahnite držeći desnu nozdrvu zatvorenu, a zatim polako izdahnite kroz lijevu nozdrvu.

Iako ovo može da zvuči prilično neobično, vrlo je efikasno jer se smatra da je lijeva strana vašeg tijela povezana s parasimpatičkim nervnim sistemom. To je mreža nerava koja pomaže opuštanju vašeg tijela nakon razdoblja stresa ili opasnosti, a također je korisna za odmor.

Vježba disanja pomaže umirivanju vašeg tijela, reguliše disanje i otkucaje srca kako biste se osjećali opušteno i spremno za spavanje. Jednostavno trebate ponoviti korake nekoliko puta dok ne otkrijete da vam um više ne radi i da se razbistrio, a tijelo se opustilo. A, ako se iz nekog razloga još uvijek borite utonuti u san, uvijek možete pokušati mijenjanjem ​​nozdrve. Započnite zatvaranjem desne i udahnite kroz lijevu nozdrvu. Zatim kažiprst stavite na lijevu nozdrvu i udahnite kroz desnu stranu. Mijenjajte i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno.

Ako se budite usred noći, također možete isprobati mjesečevo disanje koje će vam pomoći da ponovno utonete u san. A ako to ne pomaže, postoji i nekoliko drugih korisnih tehnika joge koje vam mogu pomoći.

Jessy Gelber, osnivač YOGI TIMES-a, podijelio je najbolje tri joga poze koje će vam pomoći da zaspite i sve možete da radite iz kreveta. To uključuje pozu sretne bebe, pozu djeteta i pozu mrtvaca. Evo kako se one izvode:

1. Poza sretne bebe

Za pozu sretne bebe započnite ležanjem na leđima i privlačenjem koljena prema grudima. Zatim rukama uhvatite spoljne rubove stopala, otvarajući koljena u širini torza. Nježno se ljuljajte s jedne na drugu stranu, masirajući kičmu o dušek.

2. Poza djeteta

Za isprobavanje poze djeteta kleknite i sjednite sebi na pete. Raširite koljena u širini kukova, a zatim se savijte prema naprijed kako biste torzo položili između butina. Ispružite ruke prema napred ili uz tijelo, s čelom naslonjenim na podlogu.

3. Poza mrtvaca

I na kraju, poza mrtvaca (šavasana) možda je najjednostavnija od svih. Samo lezite ravno na leđa s blago raširenim nogama. Držite ruke opuštene uz tijelo s dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči i fokusirajte se na duboko, sporo disanje, piše Tuzlanski.ba.