Može li razgovor “sam sa sobom” utjecati na vaš život?

Ponekad možemo vidjeti ljude koji u tramvaju, trgovini ili hodajući gradom razgovaraju sami sa sobom. Iako nam to može djelovati čudno i možda smiješno, moramo sebi priznati da se i sami uhvatimo kako razgovaramo sa sobom dok brišemo prašinu, peremo suđe ili radimo nešto treće u privatnosti svoga doma.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U najmanju ruku, redovno sa sobom razgovaramo u svojim mislima. Live Science navodi da takav razgovor ne samo da nije čudan, nego može i pospješiti razvoj mozga. U nastavku ćemo navesti pet načina kako razgovaranje sa sobom utječe na nas, a prenosi ih portal Studentski.hr.

Organizacija misli

Kad smo u gužvi zbog previše obaveza često imamo problema s organizacijom, a ponekad nam je teško i izraziti se jer smo dekoncentrisani zbog previše misli koje nam „lete” kroz glavu velikom brzinom. Kako bismo sebi pomogli u takvoj situaciji bilo bi dobro da naglas izdvojimo obaveze koje su nam važne. To će nam pomoći prvenstveno da se saberemo i smirimo kako bi smo se mogli lakše organizovati i biti sigurniji i funkcionalniji tokom dana.

Poboljšanje pamćenja

Koliko puta si morao obaviti nešto kada dođeš kući, ali kad si došao kući zaboravio si šta je to nešto? Moramo priznati da nam se svima to dogodilo ali da bi se taj broj smanjio, bilo bi dobro da prije nego dođemo kući sami sebi na glas kažemo šta to moramo obaviti. Ovo je i vrlo efikasan način učenja. Kada ne možeš zapamtiti određeni pojam, najlakši način da ga zapamtiš je da ga izgovoriš nekoliko puta naglas razmišljajući o pojmu i kontekstu na koji se odnosi.

Efikasnost mozga

Mnoga naučna istraživanja pokazala su da će nam razgovor sa samim sobom pomoći da razmišljamo brže i jasnije. Na primjer, kad imamo neki logički problem, ako taj problem i naša razmišljanja kažemo naglas, to će nam pomoći da budemo fokusirani i jasnije razmišljamo te da jednostavnije i brže donesemo ispravan zaključak.

Razumijevanje samoga sebe

Zbog stresnih okolnosti ponekad ne možemo složiti svoje misli i tada bismo se mogli osjećati frustrirano. Kad se nađeš u takvoj situaciji, pokušaj je sagledati razmišljajući naglas. To će ti pomoći da svoja razmišljanja sagledaš iz drugog ugla, upoznaš sebe u nekom drugom svjetlu i odlučnije riješiš situaciju u kojoj se nalaziš.

Postizanje ciljeva

Svi mi imamo kratkoročne i dugoročne ciljeve. Pokazalo se da ako naglas izgovaramo svoje ciljeve i plan kako ih postići, to će nam pomoći da postanemo fokusiraniji na njihovo ostvarenje. Tako ćemo biti odlučniji i sigurniji na svom putu za ostvarenje cilja.

(Studentski.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.