Moć podsvijesti: Pet stvari koje biste sebi trebali ponavljati svaku noć pred spavanje

 Moć podsvijesti: Pet stvari koje biste sebi trebali ponavljati svaku noć pred spavanje

Foto: Ilustracija

Zašto smo, svaki put kad naveče legnemo u krevet, odjednom preplavljeni negativnim mislima i najgorim mogućim scenarijima, kao i velikom listom stvari koje moramo uraditi?

1. Zahvalan/na sam zbog…

Prakticiranje zahvalnosti povećava nivo sreće, utječe pozitivno na vaš imunološki sistem i jača vaše veze, a također vam može pomoći da postignete kvalitetniji i bolji san. Stoga, svake noći kad legnete u krevet, prisjetite se svega na čemu ste zahvalni (ili, još bolje – zapišite to).

2. Puštam stvarima da se razvijaju prirodno

Znate za onu izreku – nikad u krevet ne idite ljuti? Istraživanja su pokazala kako nam negativne emocije koje sa sobom nosimo u krevet onemogućavaju dobar i kvalitetan san. To ne znači da nužno morate riješiti svaki problem prije spavanja, nekad je bolje prespavati i učiniti to hladne glave, no svakako biste se trebali riješiti anksioznosti i pritiska prije nego što utonete u san i postignete mir nekim od mentalnih tehnika.

3. Ja sam jak/a

Ili pak – dobar/ra, hrabar/a ili bilo koja druga vrlina. Poenta je u tome da se fokusirate na svoja postignuća, snagu i pozitivne osobine. Prihvatanje sebe je ključ za sretan život, a opet to tako rijetko prakticiramo.

4. Šta mogu učiniti da ovo poboljšam?

Bilo da imate određeni problem ili se nalazite u teškom periodu života, postavljanje konkretnog pitanja sebi prije nego što krenete na spavanje može pomoći. Autor Steven Kotler kaže kako rješenje određenog problema leži upravo u lucidnim snovima, u podsvjesnom, onom momentu u kojem odjednom jasno vidimo rješenje situacije.

5. Pronaći ću mir

Ako se u krevetu prevrćete neko vrijeme i ne možete da zaspite, možda može pomoći jedna fraza koju ćete ponavljati. Deepak Chopra, wellness stručnjak ističe važnost ponavljanja ove mantre u sebi. Ukoliko opet u trenutku izgubite fokus i počnete razmišljati negativno, lagano se vratite na ovu mantru i ponavljanje ove fraze.

Možda te i ovo zanima: Znate li šta označava prezime koje se završava na ‘ić’?

(Klix.ba)

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply