Moć brzog čitanja: Kako brže spremiti ispit?

U prosjeku osoba pročita 250 riječi u minuti, ali ukoliko naučimo vještinu brzog čitanja, taj broj je moguće udvostručiti. Pitate se zašto biste učili da čitate brže?


1. Izaberite pravo okruženje

Okruženje u kojem učite, ali i čitate, je veoma bitno. Mjesto koje ste odabrali za čitanje znatno će uticati na vašu brzinu čitanja. Naravno treba uzimatu u obzir da li čitate neki roman iz razonode, ili čitate skriptu i fakultetski udžbenik i pripremate ispite. Idealno bi bilo da izaberete mirno mjesto gdje vam ništa neće odvraćati pažnju od čitanja – to znači bez muzike, bez mobilnog telefona… potrebno je da se apsolutno koncentrišete na tekst ispred sebe.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Zauzmite položaj

Ustanite sa udobnog kauča i sjedite za stol. Sjedite na polovinu stolice, ispravite leđa i spustite stopala na pod. Čak se preporučuje da se ponekad čita i stojeći. Nikako nemojte oslanjati glavu na ruku jer je potrebno da ostanete budni i skoncentrisani.

3. Postavite sebi vremenski limit  

Dok čitate, koristite  sat ili štopericu i mjerite vrijeme koje vam je potrebno da iščitate tekst koji ste sebi „zacrtali”. Pri tome, nemojte juriti sekunde jer će vam to odvratiti pažnju od cilja, zato budite realni. Poenta je da vam mjerenje vremena bude podstrekač, a ne ometač. Potrudite se da čitate što brže, ali da ipak nakon čitanja imate uvid u to šta ste pročitali.

4. Opustite se

Jedino ako ste opušteni ima smisla da čitate sa razumijevanjem. I ne samo to, čitanje će biti i brže i lakše. Opuštenost pospješuje koncentraciju. Ali pažljivo! Da se opustite, ne znači da zaspite. Morate biti opušteni, ali i u pripravnosti u isto vreme.

5. Vježbajte očne mišiće

Dok čitamo, naše oči brzo prelaze preko stranice, nevezano od toga koji tačno dio čitamo. Očima možemo odjednom da se fokusiramo na tri reči. Da bismo izbegli to da očima nesvjesno lutamo po strani u potrazi za odgovarajućim fokusom, najbolje je da prstom pratimo tekst. Što brže pomijerate prst, brže će se pomijerati i očni mišić, vi ćete biti koncentrisaniji i brže čitati.