Mladi ljudi nižu uspjehe u svijetu: Nikola položio 12 ispita za mjesec dana

Nikola je uspio da nakon prvog semestra položi svih 12 ispita za mjesec dana.


nikola djorojevic
Foto: Radio Novi Grad

Mladi pijanista iz Novog Grada Nikola Đorojević, koji studira na prestižnom moskovskom konzervatorijumu “Čajkovski”, uspio je da nakon prvog semestra položi svih 12 ispita za mjesec dana.

Đorojević, koji na ovom poznatom svjetskom fakultetu studira od septembra prošle godine, rekao je da je ispitni rok trajao od početka decembra do kraja janura.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Uspio sam da položim svih 12 ispita u decembru i zato sam uspio da dođem kući na raspust, rekao je Đorojević i dodao da je putovanje do kuće kombijem trajalo više od 40 časova.

Đorojević je obrazovanje u srednjoj muzičkoj školi počeo u Prijedoru, a četvrtu godinu završio je u Beogradu.

Prije odlaska na prijemni ispit imao je samo 20 časova ruskog jezika.

nikola

– Svaki početak je težak, ali prilično brzo sam se prilagodio. Mislim da je studiranje na ovakvom univerzitetu čast i želja svakog umjetnika, rekao je Đorojević.

On je naveo da mu ruska stipendija pokriva troškove školovanja i većim dijelom smještaja, dok ostalo finansira porodica koja je podrška Nikoli od početka muzičkog obrazovanja.

– Smješten sam u domu koji je isključivo za studente “Čajkovskog”. Većina soba ima klavir, a dom ima vježbaonice što studentima olakšava vježbanje, rekao je Đorojević.

Osnovne studije na ovom konzervatorijumu traju pet godina.

Devetnaestogodišnji Nikola Đorojević svira klavir od šeste godine, nastupa od devete, a do sada je učestvovao na brojnim domaćim i prestižnim međunarodnim takmičenjima i osvajao prve nagrade, prenosi Srpskainfo.com.