Mladi ljudi iz Banjaluke pokrenuli jedinstven posao u regionu

Donosimo vam kratku priču o mladim ljudima koji su odlučili da uzmu budućnost u svoje ruke pokrenuvši vlastiti posao, koji se bavi kreiranjem virtuelne stvarnosti i drugim kompjuterskim animacijama.


Foto: Press RS
Foto: Press RS

“Medialab” je njihov projekat koji su pokrenuli nakon što su pobijedili na “Startup akademiji” koju je realizovao ICBL (Inovacioni centar Banjaluka), a podržala Norveška Ambasada. Tako je nastala radionica koja je do sada bila partner ozbiljnim preduzećima u regionu iz oblasti turizma.

Advertisements

Jedan od članova ovog kreativnog tima, Milan Rodić, predstavio nam je rad njegovog preduzeća kojeg je sa još troje kolega pokrenuo prije godinu dana.

– “Medialab” je radionica koja se bavi kreiranjem sadržaja virtuelne stvarnosti na način da sa jedne strane možemo da snimamo događaje u virtuelnoj realnosti, a sa druge, da pomoću kompjuterskih animacija kreiramo virtuelni svijet. Naprimjer, prikazujemo neki geografski prostor na virtuelan način. Posvećeni smo stvaranju visokokvalitetnog video sadržaja težeći da na taj način ljude ‘prevezemo’ do nevjerovatnih mjesta i iskustava , rekao je Rodić.

Kako dalje kaže, sama Ideja je krenula tako što su dugogodišnjie znanje primijenili u modelovanje i animiaciju virtuelne stvarnosti iz oblasti arhitekture, nakon čega su počeli da izbacuju te sadržaje.

Jedna od prednosti pri pokretanju njihove djelatnosti, ističe naš sagovornik, bila je u međusobnom poznanstvu sa ostalim članovima radionice.

– Svi smo kolege sa Arhitktonsko-građevinskog fakulteta i radili smo projekte u oblasti ‘fri lensinga’ (freelensing) i sličnim stvarima. Tako smo odlučili da stečena znanja usmjerimo kroz ovaj projekat koji, osim kod nas, ne postoji nigdje u regionu, dodao je Rodić.

Njihov trud nije dugo čekao da bude prepoznat, pa su ubrzo počeli sarađivati sa ozbiljnim partnerima u regiji.

Advertisements

– Za sada smo imali nekoliko projekata. Učestvujemo uglavnom u oblasti turizma i trenutno smo u razgovorima sa velikim lancima hotela u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Radimo za ozbiljne partnere u oblasti organizacije snimanja i u budućnosti će izlaziti slični sadržaji za lokalne i inostrane partnere. Snimci 360 stepeni su odličan način za promociju preduzeća koja se fokusiraju na zabavu, razne događaje, turizam, obuku i obrazovanje, objasnio je Milan.

Na pitanje da li su institucije prepoznale njihove ideje i značaj ulaganja u tehnološke inovacije, naš sagovornik je objasnio da se njihova ideja, na neki način, od početka pokretanja posla razvijala putem institucija, neposredno preko Inovacionog centra Banjaluka:

– Za sada djelujemo kao preduzeće u poslovnom inkubatoru Inovacionog centra Banjaluka, koji je sa jedne strane i osnovan od strane Ministarstva nauke i tehnologije u Vladi RS. Tako da se može reći da smo dobili mnogo pomoći kroz ‘Startap akademiju’ i sam Inovacioni centar.

Ovaj tim mladih stručnjaka osjeća da dolazi vrijeme za još veći izražaj njihovih sposobnosti, te očekuju saradnju sa lokalnim zajednicama.

– Želimo da se stvori prostor za unapređenje turističkih ponuda u okviru lokalnih turističkih organizacija. Na tome će se raditi i tu postoji veliki prostor za saradnju. Ova tehnologija prikazivanja prostora je najviše primjenjena kada se govori o turističkoj promociji, gdje se treba predstaviti neki prostor, turističko mjesto ili znamenitost. Tako da ćemo izaći sa prijedlozima ka lokalnim zajednicama da uradimo slične projekte kako bismo im olakšali turističku promociju, zaključio je Milan Rodić.

(Press RS)