Mirisanje hrane u trajanju od dvije minute može vam pomoći da prevladate želju za jelom

Sljedeći put kad se budete borili da odolite užini, samo izdržite dvije minute, udahnite miris i više vam se neće jesti.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Južne Floride otkrili su da što duže vremena provodite mirišući hranu za kojom žudite, manje ćete je zapravo željeti jesti.

Miris ima veliki utjecaj na vaš izbor hrane, a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Marketing Researchs možda je otkrilo kako ga možete bolje kontrolisati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Autor studije Dipayan Biswas i njegove kolege napisali su da je često dovoljno jednostavno mirisati užinu dovoljno dugo da smanjite apetit za njom.

 – Olfaktorni (mirisni) i okusni sistemi snažno su povezani i centri nagrađivanja u mozgu ne prave razliku između nadražaja kodiranih različitim čulnim sistemima, rekao je Biswas.

Biswas je u prostoriju ugradio isparivač mirisa koji bi se povremeno smjenjivao s ispuštanjem mirisa različitih grickalica – također je proveo terenske studije u supermarketima i kafićima.

Ispitanici su morali procijeniti utječu li mirisi na njihov apetit.

Oni koji su 30 sekundi osjećali miris hrane poput pizze ili kolačića imali su veći apetit za hranom od onih koji su udisali miris pune dvije minute.

Ispitanici su na kraju odabrali druge grickalice poput jabuka i jagoda.

Kako istraživanje ističe, možda će biti dovoljno zadovoljavajuće samo osjetiti miris hrane za kojom žudite jer vaš mozak često zapravo ne razlikuje odakle dolaze nadražaji.

U osnovi, vaše tijelo ne registruje osjećate li samo miris hrane ili je zapravo jedete – sve dok imate apetit ili žudnju za određenom užinom, a niste istinski gladni.

Sljedeći put kad se budete borili da odolite užini, samo izdržite dvije minute, udahnite i uživajte u mirisu, poručili su autori, prenosi Klix.