Ministrica Nikolić: Studenti trebaju da budu aktivniji, bazirali su se na prijenos ispita i bodove

"Mislim da su studenti trebali biti aktivniji, da preciznije traže ono što ih zanima."


ministrica nikolic
Foto: STUDOMAT.TV

U narednim danima Kanton Sarajevo trebao bi dobiti novu vladu. Prije isteka mandata ekipa portala “Avaz” s ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandrom Nikolić, koja je sumirala dosadašnji rad. Govorila nam je o Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), studentima, Zakonu o visokom obrazovanju…

Istakla je da se UNSA veoma dobro kotira na Evropskoj listi univerziteta, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Potrebe društva

– Univerzitet u Sarajevu ne može biti prilagođen samo tržištu, kakvo god ono bilo, jer mi moramo poštovati druge potrebe društva, a prvenstveno potrebu za razvojem. Oni koji govore da Univerzitet ne napreduje je više politički pritisak nego određena stvarnost, rekla je Nikolić.

Što se tiče studenata, ministrica je naglasila da nekada ne znaju prepoznati svaku vrstu prakse.

– Praksa je „zapela“ na starom sistemu. Kompanije nisu razvijene do te mjere da mogu dati jednog uposlenika koji bi pratio studenta i njegov rad. Naše kompanije su male ili srednje. Studenti imaju i praktičnu nastavu na fakultetu, i to je jedan vid prakse. U vrijeme prošle države se tako radilo, ali mi sada još nismo našli sistem koji će funkcionirati na novim osnovama, istakla je Nikolić.

Ministrica se osvrnula i na Zakon o visokom obrazovanju, za koji je još rano dati bilo kakvu analizu implementacije, ali se dotakla i negodovanja studenata.

Korištenje softvera

– Mislim da su studenti trebali biti aktivniji, da preciznije traže ono što ih zanima, a bazirali su se na prijenos predmeta i bodove. Nekada to izgleda kao da se koristi u dnevnopolitičke svrhe, kazala je Nikolić.

Osim toga, ministrica je otkrila i zašto je članarina u bibliotekama na fakultetima različita, jer, kako kaže, svi ti troškovi se knjiže pod jedan naziv.

– Naprimjer, na Ekonomskom fakultetu, kada student plati biblioteku, on ne plaća samo to, već i korištenje različitih softvera koji se plaćaju. Zbog toga su razlike i nastale, jer je ponuda biblioteke različita, ne nudi svaki fakultet isto, a knjižilo se sve na isto ime, navela je Nikolić.

Iako je zadovoljna onim što je urađeno u ovom mandatu, rekla je da ne bi prihvatila ponudu za produženje mandata.

Izgradnja biblioteke

Čim budu bolji vremenski uvjeti, počinje gradnja objekta Univerzitetske biblioteke na dva sprata.

– Bit će to moderna biblioteka i okupljat će studente sa svih fakulteta, što mislim da nam fali, jer su naši fakulteti svuda po gradu. Da bi nešto bilo vidljivo, mora se dugo raditi na tome, dodala je ministrica.

Radi se na digitalizaciji identiteta studenata, jer se trenutno kreiraju e-indeksi i e-iskaznice.