Ministrica Mesihović: Podrška studentima s invaliditetom za inkluzivnije visoko obrazovanje

Ulaganje u inkluzivno obrazovanje može omogućiti uključivost i smanjenje diskriminacije prema studentima s invaliditetom u svim procesima visokog obrazovanja.


studenti 3
Foto: Facebook Vlada KS

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović s predstavnicima Ministarstva, dočekala je prvu grupu studenata s invaliditetom u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina” u Zaostrogu, gdje se u trajanju od sedam dana, realizuje prvi dio Sporazum u svrhu sufinansiranja boravka studenata sa invaliditetom i unapređenju inkluzivnosti cjelokupnog obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Projekt, koji već nekoliko godina dobiva podršku Ministarstva, u 2024. godini planira boravak studenata u tri grupe od juna do septembra. Ovaj projekt pruža studentima s invaliditetom priliku da se uključe u različite aktivnosti uz podršku kolega s Pedagoškog fakulteta, Fakulteta za sport i rekreaciju, te po prvi put, Akademije likovnih umjetnosti.

Prva grupa studenata s pratnjom, boravi u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina”, gdje imaju priliku da svaki dan učestvuju u nizu inkluzivnih radionica, sportskim treninzima, te da neki od njih uz podršku svojih kolega s FASTO-a i nauče plivati.

Tokom boravka studenti su, također, sa svojim kolegama sa Akademije likovnih umjetnosti, imali priliku svoju kreativnost prenijeti na platno, gdje je Ministarstvo ove godine izdvojilo sredstva za potrebnu opremu.
Ministrica Mesihović istakla je važnost ovog projekta naglašavajući kako ulaganje u inkluzivno obrazovanje može omogućiti uključivost i smanjenje diskriminacije prema studentima s invaliditetom u svim procesima visokog obrazovanja.

 – Sama realizacija ovog projekta za mene ima jako važan cilj, a to je da se ulaganjem u inkluzivno obrazovanje može omogućiti da studenti s invaliditetom u što većem postotku nastave svoje obrazovanje u sistemu visokog obrazovanja. Ovim projektom, koji smo ove godine i dodatno unaprijedili, želimo jasno pokazati koliko osobama s invaliditetom treba malo podrške da iskažu svoju kreativnost, želju za obrazovanjem i naprave sjajne rezultate u onome što vole da rade, istakla je ministrica Mesihović.

Posebno zadovoljstvo ministrica je izrazila zbog kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo, koja je i ove godine u budžetu obezbijedila značajna sredstva za ovaj projekt – čak 50.000 KM. Ova podrška predstavlja konkretan korak ka ostvarenju cilja inkluzivnog obrazovanja i stvaranju okruženja u kojem svaki student, bez obzira na svoje različitosti, ima priliku da se razvija i ostvari svoje potencijale.

Ove godine, Ministarstvo je u realizaciji svog projekta ostvarilo partnerstvo s nekoliko kompanija, koje su za prvu grupu studenata, ali i za sve naredne, obezbijedile posebne poklone. UniCredit banka, R&S d.o.o i BH Telecom su prepoznali važnost ovog projekta, te su ga podržali pružajući poklon pakete za prisutne studente. Ovi poklon paketi su namijenjeni tome da olakšaju boravak studenata i dodatno ih motiviraju u njihovim aktivnostima, čineći njihovo iskustvo još posebnijim i obogaćujući inkluzivnu atmosferu koja vlada u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina”.

Ovaj angažman Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, s partnerima, osnažuje nadu i uvjerenje da zajedničkim naporima možemo graditi inkluzivnije društvo, poštujući i promovirajući različitosti kao svoju snagu i bogatstvo.

Ministrica Mesihović: Podrška studentima s invaliditetom za inkluzivnije visoko obrazovanje

Ministrica za nauku,…

Objavljuje Vlada Kantona SarajevoUtorak, 11. lipnja 2024.