Milionska ulaganja: PMF dobiva novu labolatorijsku opremu

Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u novu akademsku godinu ulazi bogatiji za vrijednu opremu koja je nabavljena u okviru modernizacije koju finansira Edmond Offermann.


pmf
Foto: Klix.ba

Istovremeno, u toku je realizacija i aktivnosti na modernizaciji ostalih odsjeka, uz značajnu pomoć Vlade KS.

Nova oprema već stiže. Puštena je u rad peć za kontrolisano grijanje u vakuumu ili inertnoj atmosferi. Laboratorija elektronike također je popunjena opremom i nove vježbe za studente su već spremne. Radujemo se novoj akademskoj godini, poručili su sa Odsjeka za fiziku PMF-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić navela je da jedva čeka da vidi rezultate rada ovog kreativnog tima, piše Klix.ba.

Ovim još jednom Vlada KS iskazuje svoju opredjeljenost za ulaganje u naučno-istraživačke kapacitete, koji su osnov visokokvalitetnog univerzitetskog obrazovanja, kazala je ministrica Nikolić.

Ove aktivnosti vode se u okviru projekta “Science for Generation Z” koju finansiraju fondacija “Tri fizičara”, čiji je osnivač Edmond Offerman u iznosu od 2.755.000 KM i Vlade KS u iznosu od 1.200.000 KM.

Dio projekta koji finansira fondacija “Tri fizičara” podrazumijeva donaciju u opremi i materijalu za rekonstrukciju prostorija Odsjeka za fiziku.

Osim toga, po Javnom pozivu za sufinansiranje naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu bit će podijeljena četiri miliona KM.