Maturanti proslavili završetak škole

Maturanti u cijeloj regiji i šire, ovaj petak se opraštaju od škole i ulaze u novi svijet. Tačno u podne širom Evrope zaplesali su najveći maturantski ples na svijetu - kvadrilu. Ove godine najviše ih je bilo u BiH, pa se nadaju da su oborili rekord iz Guinnessove knjige.


maturanti

Maturanti u cijeloj regiji i šire, ovaj petak se opraštaju od škole i ulaze u novi svijet. Tačno u podne širom Evrope zaplesali su najveći maturantski ples na svijetu – kvadrilu. Ove godine najviše ih je bilo u BiH, pa se nadaju da su oborili rekord iz Guinnessove knjige.

maturantiViše od 34.000 maturanata iz šest bh. gradova i 80 gradova iz regije i Evrope doplesali su danas u ritmu “Quadrille” do Guinnessovog rekorda, potvrdio je instruktor Plesne škole “Romantik” iz Sarajeva koja je ujedno i organizator ovog događaja Mladen Brekalo.

U plesnom spektaklu učestvovalo je i 600 maturanata iz Sarajeva. “Uspjeli smo, oborili smo rekord. Bili smo dio uspješnog, rasplesanog poduhvata zajedno s maturantima iz još pet bh. gradova i onim iz 80 gradova regije i Evrope”, euforično je pojasnio Brekalo.

Rezultat je ovo marljivog, dvomjesečnog rada i zalaganja instruktora “Romantika” i bh. srednjoškolaca. Sinhronizirani ples započeo je tačno u podne i trajao je deset minuta. Sarajevski maturanti plesali su na Trgu djece Sarajeva u prisustvu mnogobrojne publike.

U toku plesa maturanti su nosili plave i žute majice te su u jednom trenutku formirali i zastavu BiH na oduševljenje publike.

Reportažu o tome kako je to bilo u nekoliko gradova regije, za Al Jazeera Balkans donosi Azalea Vilić. Pogledajte u prilogu ispod.

 (Al Jazeera Balkans, Oslobođenje)