Matematički genije: Din Ammar Tolj jedini student iz BiH na američkom Yale univerzitetu

Bio je jedan od najboljih učenika sarajevske Druge gimnazije koji je svoje obrazovanje nastavio u Velikoj Britaniji.


1713772599 din ammar tolj n1 750x407 1
Foto: N1

Trenutno je u Americi, na prestižnom Yale univerzitetu gdje studira.

Matematički genije Din Ammar Tolj govorio je za N1.

Na početku, Din je govorio kakvoi su mu utisci o životu u SAD-u.

Jako je teško upasti u ovako elitan fakultet i meni je potpuno fascinantno živjeti u Americi. Studirati predmete sa peofesorima koji su među najboljima na svijetu što se toga tiče. Radim u laboratoriji sa profesoricom koja je zamjenica predsjednika Društva matematičara u SAD-u. Sav taj trud, rad i uspjeh koji me je dovedo ovdje to je teško opisati i to zvuči kao san, kazao je on.

Odnos i podrška BiH prema njemu

Kada je riječ o podršci Din ističe da je ona krenula od školovanja u BiH kada su mu tadašnji nastavnici pružali podršku što se kasnije i nastavilo tokom njegovog obrazovanja kako u Velikoj Britaniji te u SAD-u.

– Što se tiče države tek sam najveću podršku dobio kada sam dobio zlato u Velikoj Britaniji na takmičenju iz matematike. Kada sam dobio priliku da se školujem na Yale bio sam primjećen od strane države. Dok sam bio u BiH to je bilo uglavnom kada sam se tokom školovanja takmičio iz matematike i fizike i to je uglavnom to je bila škola i individualni profesori koji su me podržavali, istakao je Din.

Din toliko voli matematiku da je u drugom razredu gimnazije objavio zbirku zadataka iz matematike.

Kolege iz susjedstva na Yaleu

Jedini je Bosanac i Hercegovac na Yaleu, ističe Din te navodi da ima kolege iz nama susjednih država. Također, navodi po čemu smo poznati u SAD-u odnosno koliko znaju o BiH.

– Ja sam jedini Bosanac na Yale Univerzitetu. Ima učenika s našeg područja, Hrvatske, Srbije s kojima sam blizak a pošto sam jedini iz BiH i svima je iznenađenje odakle sam. Što se tiče njihovog znanja o BiH znaju je iz historije, gdje je počeo Prvi svjetski rat, rekao je Din.

Kada završi školovanje na Yaleu Din će imati dvije diplome i to iz fizike i matematike a cilj mu je doktorirati jednu od ovih nauka.