Masovna hapšenja na univerzitetima u SAD-u zbog propalestinskih protesta

Protesti protiv rata u Gazi proširili su se s Columbije i Yalea na druge univerzitete dok se dužnosnici bore protiv rastućeg pokreta. U ponedjeljak navečer policija je krenula u razbijanje protesta na Univerzitetu u New Yorku i izvršila niz hapšenja.


free palestine write on cardboard
Ilustracija: STUDOMAT

Desetine studenata uhapšene su na Yaleu ranije tog dana dok je Columbia otkazala privatnu nastavu. Slični kampovi pojavili su se na Berkeleyju, MIT-u i drugim koledžima širom SAD-a.

Demonstracije i žestoke rasprave o ratu između Izraela i Gaze i slobodi govora potresale su američke kampuse od sedmog oktobra.

U SAD-u studenti s obje strane kažu da je došlo do porasta i antisemitskih i islamofobnih incidenata. Na pitanje o protestima u kampusu u ponedjeljak, predsjednik Joe Biden rekao je da osuđuje “antisemitske prosvjede” kao i “one koji ne razumiju što se događa s Palestincima”.

Protestni pokret u kampusu dospio je u centar globalne pažnje prošle sedmice nakon što je njujorška policija pozvana u kampus Univerziteta Columbia u gradu i uhapsila desetine demonstranata.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, Columbia je objavila da će se svi kursevi održavati virtualno, a predsjednica Columbie Minouche Shafik navela je incidente “zastrašivanja i uznemiravanja”.

Shafik je rekla da su napetosti na kampusu “iskorištene i pojačane od strane pojedinaca koji nisu povezani s Columbijom, a koji su došli na kampus kako bi slijedili vlastite ciljeve”.

Na Univerzitetu New York, demonstranti su postavili šatore preko puta poslovne škole Stern.

Kao što je bio slučaj na nekim drugim univerzitetima, demonstranti NYU-a pozivaju školu da otkrije i oslobodi svoje “finansije i donacije od proizvođača oružja i kompanija koje su zainteresirane za izraelsku okupaciju”.

Kad je u ponedjeljak pala noć, policija je tamo počela hapsiti studente.

Nekoliko sati prije toga, gotovo 50 demonstranata uhapšeno je na Univerzitetu Yale u New Havenu, Connecticut, gdje su demonstracije tokom vikenda narasle na nekoliko stotina ljudi.

Univerzitet je saopćio da su oni koji su privedeni ignorisali višestruke zahtjeve” da odu, piše Klix.ba.