Mašić na SBF-u pozvao investitore na ulaganje u obrazovni sistem BiH

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina teži integriranju u Evropsku uniju, u razmatranje treba uzeti i EU pristup, čiji je cilj tranzicija u društvo znanja, kazao je Mašić.


SBF 2012

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina teži integriranju u Evropsku uniju, u razmatranje treba uzeti i EU pristup, čiji je cilj tranzicija u društvo znanja, kazao je Mašić.

SBF 2012Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić učestovao je u radu 3. međunarodne investicijske konferencije „Sarajevo Business Forum 2012.“ te održao uvodno izlaganje na panelu Regionalni potencijal sektora obrazovanja.

Mašić je naglasio da Federacija BiH, cijela Bosna i Hercegovina, pa i regija zapadnog Balkana u cjelini ima veliki potencijal za ulaganja, a jedno od potencijalnih područja za investitore jeste i obrazovanje.

„Radi postizanja održivog ekonomskog razvoja, tolerancije, mira i prosperiteta na temelju dijaloga i uzajamnog poštovanja, neophodno je uspostaviti sistem kvaliteta obrazovanja kao bazu.

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina teži integriranju u Evropsku uniju, u razmatranje treba uzeti i EU pristup, čiji je cilj tranzicija u društvo znanja”, kazao je Mašić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke istakao je da je sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini na jednoj od svojih najvažnijih prekretnica, što je prilika za provođenje reformi u toj oblasti, a time i za nove investicije u obrazovni sistem, čime bi se unaprijedila regionalna kohezija i poboljšala konkurentnost.

„U skladu s tim, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke spremno je podržati potencijalne investitore da bi se osnažilo javno – privatno partnerstvo. Pozitivan primjer, koji šalje određenu poruku svim zainteresiranim partnerima je poslovno prisustvo turskih investitora te njihovo ulaganje u obrazovni sistem u BiH. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavit će i dalje snažno podržavati ovu i slične inicijative, te nudimo svu potrebnu pomoć, a naš jedini uvjet je osiguranje i unapređenje kvaliteta u obrazovanju”, kazao je Mašić.

Po njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana ne nalaze se na istom nivou ekonomskog i tehnološkog razvoja zbog čega je vrlo važno raditi na razmjeni iskustava.

„Ovaj forum nam to i omogućava i zato treba biti korišten kao platforma za zajedničko djelovanje svih nas u budućnosti, s ciljem da se omogući održivi razvoj i nove investicije”, zaključio je federalni ministar obrazovanja i nauke, otvoriši panel posvećen obrazovanju na 3. međunarodnoj investicijskoj konferenciji „Sarajevo Business Foruma 2012.”, koja se održava u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 (oslobođenje)