Magistrica poljoprivrede Edita Šetkić pravi jestive bukete

Mlada Goraždanka više i ne broji odbijenice za posao.


Edita Setkic
Foto: Edita Šetkić

Magistrica poljoprivrede Edita Šetkić iz Goražda više ne broji odbijenice za posao koje je dobila u proteklih nekoliko godina. Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu 2015. godine magistrirala je fitofarmaciju, u Goraždu je odradila pripravnički staž, položila državni ispit, ali na sve aplikacije koje je dostavljala na konkurse za posao u Goraždu i Sarajevu dobivala je isti odgovor, piše Avaz.ba.

Prati konkurse

Ona posljednja odbijena je zbog toga što se pečat na njenoj diplomi, navodno, nije jasno vidio.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Fitofarmaceuti rade na kontroli voća i povrća, zaštiti i uzgoju sjemenskog i sadnog materijala te druge poslove. Mislim da je moje znanje potrebno u inspekcijskim službama, zavodima iz te oblasti, carini, naprimjer. Pratila sam konkurse i aplicirala u zavodima, općinama, ministarstvima. Slala sam čak i molbu s diplomom iz srednje škole, ali nisam imala radnog iskustva, pa sam i tu odbijena, kaže Šetkić.

Dok s gorčinom priča o lošim iskustvima, pozivima prijatelja iz drugih država u kojima se znanje cijeni, Edita pokušava popuniti slobodno vrijeme između negativnih odgovora koji joj stižu. Početkom godine pažnju joj je privukao neobičan hobi, pa je nakon istraživanja završila obuku i privremeno se bavi jestivom floristikom.

w873

Privlače pažnju

– Završila sam kurs u Novom Sadu, dobila certifikat i sada izrađujem jestive bukete. Uvijek sam osjećala ljubav prema cvijeću, a s fakultetom i prema voću i povrću, tako da se to sada sve spojilo. Putem društvenih mreža ovi neobični buketi privlače veliku pažnju, posebno u ovom vremenu kada zaista moramo voditi računa o ishrani, govori Šetkić.

Odlazak iz BiH

Od potrage za poslom u struci Šetkić ne odustaje, a ni odlazak, kao opcija većine mladih u BiH, nije isključen.

– Imala sam priliku otići, diploma mi je priznata i u Evropi, ali sve se nadam da će biti bolje. Borit ću se da ostanem, ali, ako ne bude ništa, morat ću otići, ističe ona.