Lista knjiga koje su zaista vrijedne čitanja!

Ako ne volite da čitate, toplo vam preporučujemo da sa time počnete, a ovaj spisak će vam itekako pomoći. Ukoliko volite da čitate, vjerovatno ste mnoštvo knjiga pomenutih u ovom tekstu već pročitali, ali gotovo je sigurno da niste sve.


“Zašto se niste ubili- traženje smisla življenja”, Viktor Frankl

U ovoj knjizi, objavljenoj 1946., Viktor Frankl piše o svom iskustvu iz koncentracionog logora Aušvic, tokom Drugog svjetskog rata. Pun razumijevanja i za psihološka iskustva ljudi sa kojima je bio zatvoren, Frankl priča o smislu života i o tome kako svako društvo ima loša i dobra ljudska bića.

“Za kim zvona zvone”, Ernest Hemingway

„Nijedan čovjek nije ostrvo, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio zemlje. Ako grudvu zemlje odnese more, Evrope je manje, kao da je odnijelo neki rt, kao da je odnijelo posjed tvojih prijatelja ili tvoj. Smrt ma kog čovjeka smanjuje mene, jer ja sam obuhvećen čovječanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom…“ (Za kim zvona zvone)

“Kafka na obali”, Haruki Murakami

Murakami će vas ovim romanom navesti da malo napregnete um. On predstavlja zaplet između petnaestogodišnjeg Kafke koji je u potrazi za svojom majkom i sestrom, i starijeg Nakate, čovjeka koji je mentalno ometen i koji ima sposobnost da priča sa mačkama. Ova dva lika su u sukobu u ovoj priči koja je u stvari jedno metafizičko putovanje ispunjeno magičnim realizmom.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!