Lijepa vijest za studente: Za medicinski kompleks u Banjaluci 75 miliona eura

Projekt treba da bude implementiran do kraja januara 2029. godine.


medicinski fakultet

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) (Projekt medicinskog kompleksa Banjaluka), vrijedan 75 miliona eura.

 – Cilj Projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje. Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvata medicinski fakultet i centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata, navode iz Savjeta ministara BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dodaju da projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana, pišu Nezavisne.

 – Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku. Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona evra, od čega je kredit EIB-a 75 miliona evra, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,783 miliona evra, navode iz Savjeta ministara i dodaju da prema planu Projekt treba da bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

 – Prijedlog ugovora s osnovama za njegovom zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija, dodaju iz Savjeta ministara.