“Liderstvo i komunikacija”: Studenti EFSA se pripremaju za aktivno učešće u poslovnom svijetu BiH

U utorak, 14.04.2015. godine, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, održana je radionica na temu „Liderstvo i komunikacija“ u saradnji sa organizacijom Konrad Adenauer Stiftung i Amnom Popovac kao predavačem.


U utorak, 14.04.2015. godine, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, održana je radionica na temu „Liderstvo i komunikacija“ u saradnji sa organizacijom Konrad Adenauer Stiftung i Amnom Popovac kao predavačem.

Advertisements

Cilj radionice je bio u studentima pokrenuti želju za napredovanjem, razvijanjem liderskih vještina, unapređenja verbalnog i neverbalnog komuniciranja, te što uspješnijeg javnog predstavljanja, kako bi bili spremni za praktičan rad i napredovanje onog dana kada se nađu na tržištu rada.

Radionica je, pored teme Liderstvo i komunikacija povezanom sa ulogom žene u javnom životu, obuhvatala i dvije druge teme: verbalne i neverbalne poruke u svakodnevnoj komunikaciji i javne nastupe.

Studenti su bili u prilici i praktično primijenili stečena znanja, te su tokom radionice učestvovali u praktičnim vježbama gdje su korigovali greške pri javnom nastupu, kako bi što uspješnije komunicirali sa okolinom.

Ono što je ostavilo poseban dojam na jednu studenticu bila je rečenica:

Advertisements

– Okružite se ljudima koji imaju isti pogled na svijet kao i Vi“, jer kako kaže, do sada nije znala da i „okolina ima uticaj na to što želite postati, od toga što sami sebi zacrtate i postavite kao cilj, jer ukoliko manjka podrške i motivacije od strane osoba koji se nalaze u našoj svakodnevnici, mi smo u istoj pogubljeni, a cilj nam sve više izmiče pod nogama.

Pored toga, ističe kako je rečenica „Spoznajte sebe, spoznajte šta osjećate prema drugima i šta drugi osjećaju prema vama“, također bila jedna od ključnih stvari koja ju je potakla na razmišljanje o okolini i koliko zaista oni trebaju biti tu i posmatrati njen uspjeh, odnosno poticati na uspjeh.

Na kraju radionice, studenti su bili vidno zadovoljni onim što su čuli i što će zasigurno moći primijeniti u svojoj svakodnevnici i poslovnom životu. Zadovoljni su što su imali priliku da čuju ključne stvari potrebne za uspjeh od osobe koja ima dosta praktičnog iskustva i uspješnu karijeru.

Kako navode iz Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, i dalje će nastaviti da rade na unapređenju studenata i ubuduće im nuditi nova i praktična znanja koja će im pomoći da se razviju u uspješne mlade ljude.

(STUDOMAT.ba)