Kršenje ljudskih prava u online svijetu

U BiH na sceni jeste prihvaćanje modela kršenja ljudskih prava kao modela društveno prihvatljivog ponašanja. Naime, mladi veoma često preko društvenih mreža koriste govor mržnje i huškački govor kojim narušavaju privatnost i dostojanstvo vršnjaka, ali i ostalih.


online

Ljudsko pravo na privatnost je jedno od najčešće kršenih prava čovjeka i dešava se uglavnom na onim mjestima gdje su mladi najprisutniji. Posebno izražen oblik kršenja ljudskih prava je sve prisutniji cyber bullying koji često za posljedicu ima suicid ili druge oblike autodestrukcije. S obzirom da je internet nezaštićeno polje i predstavlja sivu zonu u kojoj neopaženo prolazi kršenje ljudskih prava neophodno je uvesti mjere zaštite na društvenim mrežama i internetu. Veoma važan problem je i nedostatak sistemskog prakticiranja zaštite ljudskih prava u školama, a poduka za i o ljudskim pravima se svodi na puko mnemotehničko usvajanje definicija što ni na koji način ne doprinosi razvoju empatije kod mladih a koja se odnosi na drugo i drugačije. Mladi su neosjetljivi na probleme posebno povratnika, raseljenih i izbjeglih lica (svojih vršnjaka) često previđajući njihov nepovoljan društveni položaj. Zanemarivanjem te činjenice često krše njihova prava na slobodno izražavanje, na kretanje i na upotrebu maternjeg jezika, saopšteno je iz Centra za kulturu dijaloga.

Advertisements

Ova prava se krše i sustavno, a mladi kao po modelu to nastavljaju činiti i na razini na kojoj se oni nalaze. Kroz razgovor sa srednjoškolcima iz cijele BiH vidljivo je da oni nemaju mogućnost da iznesu svoja mišljenja o njihovom položaju, položaju vršnjaka i s tim u vezi kršenja ljudskih prava jer im nisu dostupne alatke kojim bi to mogli izraziti u školi ali i široj zajednici. Isti problemi tište mlade iz oba entiteta, a kako se jedan od problema odnosi na međunacionalnu netrpeljivost i kršenje etnonacionalnih prava posebno manjina, mladi su pokazali želju da zajedno participiraju u aktivnostima i radionicama na kojim će bez inhibicija razgovarati o kršenju ljudskih prava, dodaje CKD.

Advertisements

(STUDOMAT.ba)