Kako spremiti ispit: Kratki vodič za učenje u zadnji tren

 Kako spremiti ispit: Kratki vodič za učenje u zadnji tren

Foto: Ilustracija

Upomoć! Ispit mi je za 3 dana i nisam još spreman/na! Svi smo se bar jednom susreli s ovom situacijom. Najlakše je odustati, no sugerišemo da prije takve odluke isprobate i neke od sljedećih taktika. Nemate šta izgubiti.

1. Otiđite spavati ranije svake večeri.

Pokušajte biti u krevetu prije 22 sata (posebno ako vas ispit čeka u jutarnjim satima sljedeći dan)

2. Izbjegavajte zaslone s pozadinskim osvjetljenjem (zračenjem) sat vremena prije spavanja.

Naime, pozadinska osvjetljenja ekrana emitiraju plavo svjetlo koje u mozgu ometa stvaranje melatonina, hormona koji omogućuje regulaciju ciklusa spavanja. Plavo svjetlo navečer remeti kvalitetan san i uzrokuje cijelu listu štetnih nuspojava (od pretilosti preko genetskih promjena do gubitka pamćenja, ali to je već druga tema).

3. Ne zaboravite na zdravu prehranu.

Ne preskačite obroke već se potrudite da na jelovnik ubacite što više voća. Jedite redovito (5 obroka u danu) i pijte mnogo vode (minimalno 2 litre).

4. Odradite lagane vježbe.

Izbjegavajte naporne sportove u vrijeme ispita (npr. nogomet, ragbi…) kako ne biste izgubili energiju na trenutno nepotrebnu aktivnost. Radije pauze od učenja iskoristite za hodanje, trčanje ili badminton. Lagane vježbe će vam pomoći da poboljšate kapacitet vašeg uma za učenje u tih par dana koliko vam ih je ostalo.

5. Napravite kvalitetnu, ciljanu “reviziju” ispitnih materijala uz samo 2 sastojka:

  • Napravite kvalitetne bilješke. Proces izrade bilješki je ono što čini većinu učenja. U redu je koristiti računalo za izradu bilješki, ali istraživanja pokazuju da je izrada bilješki/skripti u tradicionalnom obliku, ručno, na papiru ipak bolje rješenje za pamćenje u kratkom roku. Pokušajte, nemate što izgubiti.
  • Nabavite primjere starih ispita i pitanja i prođite što više materijala. Iskoristite 1 dan za potragu materijala koji bi vam mogli pomoći. Isprintajte puno ispita za vježbu (primjera ispita) i odgovora na iste. Za pomoć se obratite kolegama, profesorima, asistentima. Zatim prođite kroz sve materijale tako da prvo provjerite svoje znanje bez “škicanja” u teoriju. Na taj način ćete vidjeti koliko znate, zabilježit ćete gdje zapinjete i poslije ćete pomoć potražiti u teoriji.
NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

NAREDNA STRANICA »

Možda te i ovo zanima?