Kratak kurs govora tijela: Usta

Ako posmatrate malo pažljivije, primijetićete da različiti pokreti ustima gotovo uvijek prate različite signale koje vam šalje sagovornik.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovaj dio lica je veoma važan za analizu jer je, po psiholozima, povezan sa osjećajem sigurnosti, ljubavi i seksa. Usta se mogu dodirivati rukama ili predmetima što predstavlja dodatne signale koje vam sagovornik šalje, a osmijeh je poseban gest vrijedan pažnje.

“Kiseo” osmijeh – po pravilu je lažan osmijeh. Može se nazvati “smiješak” koji je fiksiran duže nego iskren osmijeh. Kod “kiselog” osmjeha oči ostaju mirne, ne smiju se i ovakav gest znači suzbijeno nezadovoljstvo ili dogovor koji je postignut na silu.

Osmijeh pripijenih usana – tajnovitost i suzbijanje emocija. Vaš sagovornik ima u rukavu nešto što ne želi da vam kaže, bilo zato što mu se ne dopadate, bilo što vam ne vjeruje. Ovakav osmijeh je često signal odbijanja.

Osmijeh sa bradom spuštenom na dole – sigurno lažan osmijeh.

Osmijeh koji prati nakrivljena glava u stranu i pogled na gore – izvještačenost, zadirkivanje i ironija. Lako čitljiv signal, ali zato ne pozitivan.

Osmijeh sa izbačenom donjom usnom – uznemirenost. Baš kao i trljanje oka, ovo je “plačljiv” znak. Vjerovatno se vaš sagovornik osjeća napadnuto i nemirno, pa ovakvom grimasom nesvjesno traži simpatiju i ljubazan tretman.

Iskren osmijeh – znaćete da je iskren kada vidite da se “smije cijelo tijelo”. Ovo je znak opuštenosti i ranjivosti. Kada se smijemo, nemamo gard, luči se endorfin, pa je manje stresa.

Vještački osmijeh, na silu – nervoza i želja za saradnjom. Znajte da vaš sagovornik u ovom slučaju želi da popravi atmosferu koja je vjerovatno zategnuta. Traži i malo suosjećanja.

Grickanje usana – siguran znak nervoze, mada može da vam kaže i da je sagovornik vrlo skoncentrisan.

Stegnuti zubi – tenzija i suzbijanje emocija. Ovo je prirodna reakcija na strah i potisnute emocije.

Grickanje vrha olovke, cigareta u ustima – bilo koji predmet u ustima psiholozi upoređuju sa dječjim sisanjem palca ili dojenjem. Suština je da je to gest kojim sagovornik na neki način sam sebi daje podršku, potreban mu je osjećaj sigurnosti.

Pućenje usana – zamišljenost ili uznemirenost. Često ukazuje i na nezadovoljstvo, jer ne može da kaže šta bi želio.
Gornja usna preko donje – sagovornik ima osjećaj krivice

Puckanje jezikom – govori o neslaganju i neodobravanju pogotovo ako je propraćeno podizanjem i boranjem nosa.

Šaka preko usta – nesvjestan gest da se zaustavi govor zbog osjećaja neprijatnosti, šoka ili potrebe da se dio priče ostavi za sebe.

Grickanje noktiju – gest koji govori o skrivenoj agresiji zbog koje “plaćaju” nokti, zbog osjećaja straha ili frustracije.

(BIZLife.rs; M.P.)