Krajnje je vrijeme da ove stavke izbacite iz CV-a

Poznato je da se usljed krize za jednu radnu poziciju javlja i previše kandidata, što HR stručnjacima ne ostavlja mnogo prostora da se posvete čitanju pristiglih radnih biografija. Prema nekim podacima, poslodavci potroše svega šest sekundi na CV jednog kandidata. Stoga CV mora biti dobro napisan, kako bi se izdvojio od drugih.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Poznato je da se usljed krize za jednu radnu poziciju javlja i previše kandidata, što HR stručnjacima ne ostavlja mnogo prostora da se posvete čitanju pristiglih radnih biografija. Prema nekim podacima, poslodavci potroše svega šest sekundi na CV jednog kandidata. Stoga CV mora biti dobro napisan, kako bi se izdvojio od drugih. Mora biti koncizan, a od pomoći mogu biti i savjeti koje činjenice bi trebalo izostaviti.

Ukoliko poslodavac striktno ne traži prosječnu ocjenu tokom studija, nema potreba da navodite ovaj podatak, posebno ako je već prošlo nekoliko godina od kad ste diplomirali. Takođe, ukoliko se radi o prosječnom rezultatu, najbolje je izostaviti ga iz radne biografije, navodi magazin Bizlife.rs.

Vodite računa o stilu pisanja. Ako navodite reference poput “upoznat sa radom na” ovakva konstrukcija prije upućuje na nekoga ko nije u potpunosti savladao određenu vještinu.

Osim ako poslodavac nije izričito naglasio da rezime mora da sadrži i fotografiju kandidata, najbolje je da se ona ne nalazi u radnoj biografiji. Poslodavac ne odlučuje na osnovu fotografije, pa ukoliko se nalazi u vašem CV-ju, možete čak izgledati i neprofesionalno.

Ukoliko ste se tokom karijere bavili nizom različitih poslova, na kojima ste se kratko zadržavali, najbolje je da ih ne navodite u CV-ju. Ne želite da budući poslodavac o vama misli kao o nekome ko ne može da se fokusira. Izuzetak predstavljaju slučajevi ukoliko ste radili u prestižnim kompanijama, što može poboljšati vašu biografiju, ili u slučaju da ste dugo nezaposleni, ali i u tom slučaju budite oprezni pri odabiru.

Izostavite vještine koje su generalno uobičajene, kao na primjer poznavanje Worda. Pokušajte da se izdvojite od drugih kandidata vještinama koje nisu uobičajene.

Ne budite previše slobodni sa ličnim podacima. Preporučuje se izostavljanje religijskih, političkih i socijalnih pitanja i stavova.

Opšta pravila nalažu da radna biografija ne treba da prelazi jednu kucanu stranicu. Maksimalano, CV može biti napisan na dvije stranice, što je opravdano ukoliko konkurišete za više pozicije.

(Bizlife.rs)