Koliko brinemo o 700.000 mladih u BiH?

„Koliko brinemo o mladima“ pitanje je kojim Institut za razvoj mladih KULT obilježava 12. august – Međunarodni dan mladih.


DM1

Postavljanjem zastava u centru Sarajeva, na dijelu od Trga djece Sarajeva do tramvajske okretnice Skenderija, na kojima je ispisano „Koliko brinemo o mladima“, Institut na Međunarodni dan mladih želi skrenuti pažnju na brojne izazove i težak položaj ove populacije u Bosni i Hercegovini.

Advertisements

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definisani kao osobe dobi od 15 do 30 godina.

Govorimo o 700.000 mladih koji su uglavnom nezaposleni, nezadovoljni obrazovnim i zdravstvenim sistemom, koji ne dobijaju priliku za iskazivanjem, čija se talentiranost ne nagrađuje. Govorimo o mladima koji se u ovoj zemlji ne osjećaju sigurno, ne vide perspektivu, budućnost i koji je mahom napuštaju.

DM2

Ujedinjene nacije (UN) su 1999. godine 12. august proglasile Međunarodnim danom mladih i od tada se svake godine obilježava kako bi se promovirao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva.

Dok je ovogodišnji dan mladih u svijetu posvećen kreiranju sigurnih prostora za mlade u kojima se mogu sresti, angažirati u aktivnostima vezanim za njihove različite potrebe i interese i slobodno se izraziti, u BiH pažnju moramo posvećivati neadekvatnoj primjeni Zakona o mladima, nepostojanju  strategija prema mladima u svim entitetima i na državnom nivou. Moramo brinuti o nezaposlenosti i besperspektivnosti zbog koje mladi napuštaju BiH.

Advertisements

Kako to onda brinemo o mladima ako nemamo vremena, prostore i  planove kako mlade zadržati u BiH, kako im život učiniti lagodnijim, dostojnim mladog čovjeka i kako od ove države napraviti zemlju u kojoj mladi žele živjeti, u kojoj žele stvarati i doprinositi i u koju se žele vratiti!?

Šta Bosna i Hercegovina može očekivati od svojih mladih kada duže od 20 godina o njima ne brine adekvatno i na koji način možemo odgovoriti na potrebe i probleme mladih u svim dijelovima Bosne i Hercegovine?

Zašto predstavnici vlasti mlade ne vide kao partnere i ne daju im vrijeme i prostor da podijele njihova izvrsna rješenje za izazove u kojima se nalazi naša zemlja?

Mladi u svim dijelovima BiH, svim njenim selima i gradovima zaslužuju biti aktivni dio društva koji učestvuje u donošenju odluka! Sve zajednice u BiH i njeni mladi moraju potaknuti i obratiti pažnju na mlade koji su dodatno marginalizirani ili isključeni iz društva. Bez ovakvog strateškog pristupa u kojem mladi imaju mjesto, mehanizme i vrijeme da doprinesu, nema ni bolje života niti budućnost ove zemlje, jer koliko brinemo o mladima govore i brojke njihovog napuštanja BiH.

Odgovor na pitanje „Koliko brinemo o mladima?“ treba dati svaki nivo vlasti u BiH i to kroz  dijalog sa mladima diljem BiH, jer će upravo među mladima i pronaći rješenja.

(STUDOMAT.ba)