Koliki su mjesečni troškovi studenata u različitim gradovima BiH?

Studenti pričali o svojim troškovima tokom studiranja u Sarajevu, Banjaluci...


novac indeks
Foto: Ilustracija

Približavaja se juni, a sa time i upis na fakultete. Dok se maturanti spremaju za prijemne, roditelji razmišljaju o cijenama školovanja, stanovanja, hrane i drugih potrebština. U ovom članku za vas smo izdvojili različite troškove za Banjaluku, Novi Sad, Beograd i Sarajevo, piše Micromreza.com.

Za Banjaluku studenti za mjesečnu autobusku kartu moraju da izdvoje 170KM, dok radnička košta 185KM. Kada je u pitanju stanovanje, studenti imaju opciju studentskih domova koji su besplatni za stalne studente, i opciju izdavanja stana ili sobe. Cijene stanova zavise od lokacije i veličine stana, a u prosjeku za dvosoban stan u Boriku trebali biste izdvojiti 400-500KM ne uključujući režije, a ako se odlučite za stanovanje sa cimerima kirije po jednoj osobi mogu da idu od 150KM do 250KM.

U razgovoru sa studentima iz Banjaluke većina njih je zadovoljna menzom jer kako kažu “za te pare hrana je dobra”. Cijena doručka je 60 feninga, ručka 1.40KM, a cijena večere je 1KM. Na pitanje koliko mjesečno potroše na druženje i izlaske studenti su davali različite odgovore, jer činjenica jeste da taj trošak zavisi od svakoga pojedinačno, ali rekli su da bi minimum bio oko 80-100KM.

Studenti u Sarajevu su istakli da što se tiče gradskog prevoza on je od prošlog mjeseca postao besplatan, a prije toga gradska mjesečna karta iznosila je 20KM. Kada su u pitanju studentski domovi, cijene jednokrevetnih soba mogu da idu od 129KM do 220KM. Cijene stanova takođe ovise od kvadrature i lokacije, ali cijene stanova koji su udaljeniji od centra mogu da variraju između 400KM do 600KM.

U sklopu JU “Studentskog centra” Sarajevo cijena ručka iznosi 4.80KM, a cijena večere 4.40KM. Za druženje i izlaske ispitanci nam nisu davali tačne podake, ali uspjeli smo saznati da za samo šoljicu kafe možete platiti od 3KM do 5KM u centru grada.

Pošto se mnogi mladi ljudi odlučuju za opciju studiranja u Beogradu i Novom Sadu govorit ćemo o nekim okvirnim cijenama i za te gradove.

Novi Sad, grad na lijevoj obali Dunava sa razlogom privlači toliki broj studenata, a kada je u pitanju karta od Gradiške do Novog Sada ona može da bude od 35KM do 43KM. Gradska godišnja autobuska karta iznosi 75KM. Đački domovi mogu da iznose od 40KM do 50KM, a cijene garsonijera mogu da variraju od 400KM do 600KM, bez režija.

Kada je u pitanju menza, cijena doručka je 0,93KM, ručka 2KM, a večere 1.50KM za studente koji su na budžetu.

Prijestolnica Srbije je najskuplji grad na našoj listi, karta od Gradiške do Beograda iznosi 85KM, dok je mjesečna gradska autobuska karta 25KM. Cijene studentskih domova su slične onima u Novom Sadu, mada kako kažu studenti i te cijene ovise od kategorije određenog doma. Takođe, saznajemo da bi se za neke garsonjere u okolini centra moralo izdvojiti i do 1000 maraka. Jedan obrok u menzi je 3KM za studente koji su na budžetu.

Za sve gradove cijene pribora i knjiga su slične, te kako saopštavaju naši ispitanici polovne knjige se mogu naći za oko 100KM.

Mi smo za vas izdvojili samo cijene nekih osnovnih troškova, mada to ne pokriva sve ostale sitnice koje zatrebaju jednom studentu u toku mjeseca. Dok jedni govore kako cijene nisu strašne, drugi su ogorčeni, ne samo studenti nego i roditelji. Ipak, period studnetskih dana je onaj koji se ne zaboravlja jer i kako naši ispitanici kažu ovaj period ih je naučio mnogo čemu, prvenstveno samostalnosti i koliko god težak ponekad može da bude, znaju da vrijedi. Sada stiže ljeto, neki se spremaju za ljetovanje, neki za rad na sezoni, a ima ih onih kojima ispitni rok još nije ni počeo.

Budućim brucošima želimo puno uspjeha i nadamo se da će im ovaj članak i drugi koji nadolaze pomoći da se više informišu.